Onsdag 8 Dec
Stockholm

Emilie, 17, hittades död i ett vattenhål – här är vad vi vet om försvinnandet

Tidigt på morgonen söndagen den 10 juli säger 17-åriga Emilie Meng från staden Korsør på västra Själland i Danmark hej då till sina vänner efter en utekväll.
1 av 7
Tidigt på morgonen söndagen den 10 juli säger 17-åriga Emilie Meng från staden Korsør på västra Själland i Danmark hej då till sina vänner efter en utekväll. Foto: Privat
Klockan är då omkring 04.00.
2 av 7
Klockan är då omkring 04.00. Foto: Privat
Sedan dess var 17-åringen spårlöst försvunnen.
3 av 7
Sedan dess var 17-åringen spårlöst försvunnen. Foto: Privat
Danska Missing People är inblandade i sökandet efter Emilie.
4 av 7
Danska Missing People är inblandade i sökandet efter Emilie. Foto: Facebook
Eld.
5 av 7
Eld. Foto: TT Nyhetsbyrån
Svenska pengar.
6 av 7
Svenska pengar. Foto: TT Nyhetsbyrån
Den här vita skåpbilen har inget att göra med den som den danska polisen letade efter.
7 av 7
Den här vita skåpbilen har inget att göra med den som den danska polisen letade efter. Foto: TT Nyhetsbyrån

I somras försvann 17-åriga Emilie Meng i Danmark. På julafton hittades hon död. Här är allt det viktigaste som hänt under tiden.

Kommentera (10)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

1. Emilie försvann spårlöst

Tidigt på morgonen söndagen den 10 juli sa Emilie Meng från staden Korsør på västra Själland i Danmark hej då till sina vänner efter en utekväll. Klockan var då omkring 04.00.

Sedan dess var 17-åringen spårlöst försvunnen.

Efter drygt en vecka fruktade polisen att hon råkat ut för ett brott.

– Men vi jobbar fortfarande med videoövervakning från olika platser, och så har vi olika kontakter som vi fortfarande måste kolla upp, sa förundersökningsledare Marianne Roed då till danska TV 2.

Emilie Meng17-åriga Emilie är försvunnen. Bildkälla: Privat

2. Emilies familj utlovade en stor summa pengar

Drygt en vecka efter att Emilie försvunnit utlovade hennes familj en tipsbelöning på 40 000 danska kronor till den som kom med tips som kunde leda polisen på rätt spår för att hitta henne.

Pengarna var speciellt donerade av privatpersoner.

Danska Missing People var inblandade i sökandet efter Emilie. Bildkälla: Facebook

3. Mystisk pantsamlare förbryllade polisen

En ledtråd i sökandet efter Emilie var en person som polisen fick in flera tips om. Personen, som enligt den danska tidningen BT var en man, brukade samla på pantflaskor under tidiga morgnar i Korsør.

Mannen var intressant då han kunde ha sett eller hört något under natten som Emilie försvann.

När polisen efterlyste pantsamlaren trodde de först att det gällde en specifik person. Det visade sig dock att det fanns flera personer som samlade på pantflaskor i Korsør.

Bildkälla: Pixabay

4. Mystiskt "livstecken" på Facebook

En bild på en ung tjej som har försökt kontakta Emilie på Facebook dök upp. I skärmdumpen från deras konversation syntes det tydligt att meddelandet har bekräftats som läst av mottagaren Emilie.

Bilden fick många anhöriga att se det som ett tecken på att Emilie var vid liv, vilket också fick polisen att gå in och undersöka saken närmare.

Marianne Roed, polischef på Sydsjälland och Lolland Falster, ville dock inte svara på frågan om det kan ha varit polisen som varit inne på Emilies Facebook-sida och därmed fått det att se ut som att den saknade tonåringen har varit inloggad.

Bildkälla: Facebook

5. Tipsbelöningen höjdes

Efter belöningen från Emilies föräldrar på 40 000 danska kronor till den som hade uppgifter som kunde leda till att deras dotter hittas gick en anonym välgörare in med pengar och höjde belöningen till 100 000 danska kronor.

I september fördubblades den summan – till 200 000 danska kronor.

"Ett tips som medför att Emilie kommer hem vid liv kommer att få hela belöningen utbetald", skrev en släkting till Emilie i Facebook-gruppen som skapades för Emilies sökande.

Svenska pengar. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

6. Nätet började dra grova skämt

I den stängda Facebook-gruppen "Offensimentum" gjorde personer narr av Emilie.

Bland annat skämtade folk genom att skriva saker som "vad behöver du all tejp till?" och "väntar på att bli kidnappad".

En kvinna i gruppen undrade också varför det inte var okej att göra narr av Emilie då det verkade vara okej att skämta om judisk utrotning.

Bildkälla: Faksimil Facebook

7. Polisen fick in tips – från Sverige

Från Interpols register över personer som är försvunna fick polisen in tips även från Sverige.

– Det är några som har hört av sig och hävdat att de har sett henne på olika platser, bland annat i Tyskland och i Sverige. Men det har visat sig att det inte är henne man har sett, sa Søren Ravn-Nielsen på Sydsjällands och Lolland-Falsters polis till Ekstrabladet.

Emilie MengEmilie Meng. Bildkälla: Privat

8. Polisen sökte efter vit skåpbil

Nära tågstationen i Korsør, där Emilie senast sågs vid liv, sökte polisen i diken längs en motorväg efter att flera tips från trafikanter kom in.

– Det handlar om att utesluta väsentliga spår i utredningen, sa Steen von Würden vid polisen på Sydsjälland och Lolland, till Ekstrabladet.

Men sökinsatsen gav inga resultat och polisen gick sedan ut med att de sökte en vit skåpbil då flera personer ska ha sett den i området där Emilie försvann.

Den här vita skåpbilen är från ett annat tillfälle. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

9. Mystisk brand skedde samma kväll som Emilie försvann

I oktober gjorde polisen ett genombrott i förundersökningen efter att det har brunnit samma kväll som Emilie försvann – i en fabrik i Korsør.

Polisen anhöll en 15-årig pojke som misstänktes ha anlagt branden – och det spekulerades i om branden kunde ha något att göra med Emilies försvinnande.

Branden startade på söndagseftermiddagen den 10 juli och Emilie sågs senast på tågstationen i Korsør runt klockan 04.00 på söndagsmorgonen.

Poliskommissarien Jens Jeding berättade för tidningen Sjællandske att pojken har erkänt att han varit närvarande vid den våldsamma branden.

– Vi ska förhöra en annan ung kille, så jag kan inte utesluta att fler personer kommer att anhållas, sa Jens Jeding till tidningen.

Bilden på elden är från ett annat tillfälle. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

10. Polisen gjorde en husrannsakan hos en 67-årig man

Efter att domstolen i Næstved, mot åklagarens vilja, tagit beslut om att medierna skulle få tal del av nya uppgifter framkom det att två personer varit eller fortfarande är misstänkta.

Det framkom också att en husrannsakan gjorts hemma hos en 67-årig pensionär. 67-åringen ska ha varit misstänkt för att ha frihetsbrövat Emilie.

Mannen blev indragen efter att flera i allmänheten engagerat sig och haft honom under övervakning med hjälp av avlyssningsutrustning. Anledningen till att mannen började bli avlyssnad var att någon hört en kvinnoröst ropa efter mamma, rapporterar Tv Øst via Expressen.

Polisinspektör Kim Kliver berättade att polisen hade fått ny information i fallet vilket gjorde att de undersökte platsen igen.

Men det var inte första gången som polisen varit på adressen. De har nämligen varit där fem gånger tidigare och letat efter hålrum under golv och i väggar.

Emilie MengEmilie Meng. Bildkälla: Privat

11. Polisens tre teorier

Efter över fyra månader av massiva sökinsatser av både polis och allmänhet arbetade polisen med tre olika teorier om vad som kunde ha hänt Emilie.

– Vi arbetar efter tre hypoteser. Det första är att hon har försvunnit självmant, den andra att hon har varit med om någon olycka av något slag och den tredje är att hon har blivit utsatt för ett brott, sa Søren Ravn Nielsen, som leder utredningen, till BT.

– Vi arbetar på bred front med utredningen men det finns i nuläget inget genombrott. Och vi har heller ingen information att gå ut med en efterlysning om, sa han.

Många människor har velat hjälpa till att leta efter Emilie. Bildkälla: Facebook

12. Emilie hittas död

På julafton hittade polisen en kropp i ett vattenhål ute på landet i Borup i Køge kommun, väster om Köpenhamn.

Kroppen obducerades med högsta prioritet på Retsmedicinsk Institut i Köpenhamn. Efteråt bekräftades det att kroppen, som var i ett väldigt dåligt skick, var Emilie Meng.

Ekstrabladet pratade med en man som bor på en camping i närheten av vattenhålet. Han sa att han för några månader sedan sett en påse med damkläder ligga längs med vägen.

– En dag när jag kom på min moped såg jag en svart säck som låg intill vägen. När jag kom närmre såg jag att det låg ett bylte med damkläder i säcken. Jag är helt säker på det för där fanns en brunfläckad behå, sa han till tidningen.

Efteråt bekräftade även polisen att Emilie utsatts för brott och att man har öppnat en mordutredning. En kökskniv ska även ha hittats av polisens tekniker i närheten av fyndplatsen.

Emilie MengEmilie Meng. Bildkälla: Privat

Har du följt det här fallet?
Tack för din röst!
Kommentera (10)
Kopiera länk
Dela