Den 24 mars 2015 var ett datum som skulle förändra livet för Maritha Ogilvie Fredriksson i Farsta.
1 av 10
Den 24 mars 2015 var ett datum som skulle förändra livet för Maritha Ogilvie Fredriksson i Farsta. - Foto: Privat
Hennes son Marley Åsard Fredriksson var den här dagen i Vårberg för att hjälpa sin farmor att tvätta. Men Marley kom aldrig hem.
2 av 10
Hennes son Marley Åsard Fredriksson var den här dagen i Vårberg för att hjälpa sin farmor att tvätta. Men Marley kom aldrig hem. - Foto: Privat
Strax efter midnatt fick polisen nämligen in ett larm om en skottlossning i Vårby gård söder om Stockholm. Det var Marley som hade blivit skjuten – med ett skott i huvudet.
3 av 10
Strax efter midnatt fick polisen nämligen in ett larm om en skottlossning i Vårby gård söder om Stockholm. Det var Marley som hade blivit skjuten – med ett skott i huvudet. - Foto: Privat
Marley blev bara 19 år gammal.
4 av 10
Marley blev bara 19 år gammal. - Foto: Privat
"Det var ett helvete, en mardröm. Det går inte ens att beskriva. Marley var allt jag hade, mitt enda barn och familj", berättar mamma Maritha.
5 av 10
"Det var ett helvete, en mardröm. Det går inte ens att beskriva. Marley var allt jag hade, mitt enda barn och familj", berättar mamma Maritha. - Foto: Privat
Efter nio månader la polisen ner fallet. Anledningen var att man inte hade tillräckligt med bevis för att kunna väcka åtal.
6 av 10
Efter nio månader la polisen ner fallet. Anledningen var att man inte hade tillräckligt med bevis för att kunna väcka åtal. - Foto: Privat
Om mordet någonsin ska lösas tror åklagaren att det krävs att personer som vet något om skjutningen träder fram och berättar vad de vet.
7 av 10
Om mordet någonsin ska lösas tror åklagaren att det krävs att personer som vet något om skjutningen träder fram och berättar vad de vet. - Foto: Privat
"Grejen var ju att ingen ville prata eller säga någonting. De kanske var rädda för att bli sedda som golare och för konsekvenserna av det", säger mamma Maritha.
8 av 10
"Grejen var ju att ingen ville prata eller säga någonting. De kanske var rädda för att bli sedda som golare och för konsekvenserna av det", säger mamma Maritha. - Foto: Privat
Det har tidigare rapporterats att mordet på Marley skulle ha varit en hämnd eller ett "straff" för narkotikaaffärer som gått fel. Men det är något som Maritha menar är helt falskt.
9 av 10
Det har tidigare rapporterats att mordet på Marley skulle ha varit en hämnd eller ett "straff" för narkotikaaffärer som gått fel. Men det är något som Maritha menar är helt falskt. - Foto: Privat
"Min son var inte kriminell. Han var 19 år och gick i skolan, jobbade med ungdomar och sålde skor. Det var vad han gjorde", säger Maritha.
10 av 10
"Min son var inte kriminell. Han var 19 år och gick i skolan, jobbade med ungdomar och sålde skor. Det var vad han gjorde", säger Maritha. - Foto: Privat

Marley, 19, mördades kallblodigt mitt på öppen gata: "Folk är rädda"

Mördaren går fortfarande fri. Om fallet någonsin ska lösas tror åklagaren att det krävs att personer som vet något om skjutningen träder fram.


Den 24 mars 2015 var ett datum som skulle förändra livet för Maritha Ogilvie Fredriksson i Farsta. Hennes son Marley Åsard Fredriksson var den här dagen i Vårberg för att hjälpa sin farmor att tvätta.

– Han skulle träffa en kompis efteråt och sedan komma hem, berättar Maritha för Nyheter24.

Men Marley kom aldrig hem.

Marley Åsard Fredriksson. Bildkälla: Privat

Strax efter midnatt fick polisen nämligen in ett larm om en skottlossning söder om Stockholm. Det var Marley som hade blivit skjuten på en parkering i ett bostadsområde i Vårby gård – med ett skott i huvudet.

En vän körde honom till sjukhuset i Huddinge. När mamma Maritha kom dit fick hon veta att sin son låg i koma. Efter ett dygn konstaterade läkarna att han var hjärndöd – och hans respirator stängdes av.

Marley blev bara 19 år gammal.

– Det var ett helvete, en mardröm. Det går inte ens att beskriva. Marley var allt jag hade, mitt enda barn och familj. Det var som om någon skulle ta ifrån dig exakt allt som betyder någonting för dig, säger Maritha.

Bildkälla: Privat

Nu har det gått nästan två år sedan mordet. Maritha är alltjämt sjukskriven på grund av posttraumatisk stress.

– Jag mår fortfarande inte så bra. Vissa dagar är okej, medan andra dagar är jättedåliga. Jag har fortfarande svårt att acceptera att det har hänt. Jag har inte heller fått något avslut eftersom jag inte vet vad som hände.

Frågan är om hon någonsin kommer att få veta vad som hände med sin son. I början tittade polisen efter kopplingar med skjutningar som skedde i området en tid efter mordet på Marley. Man följde upp tips och genomförde en mängd förhör.

– Men vi har egentligen inte fått någon klarhet i vad som var motivet till att Marley sköts. Vår hypotes har varit att det sedan en ganska lång tid tillbaka rått en konflikt i det här området mellan två grupperingar, och att det är den konflikten som är motivet till både mordet på Marley och de skjutningar som ägde rum i området kort efter det, säger åklagare Marcus Ekman till Nyheter24.

Bildkälla: Privat

Om Marley skulle ha haft någon koppling till någon av grupperingarna är Marcus Ekman inte beredd att uttala sig om.

Han berättar dock att det har varit oerhört svårt för polisen att få folk att berätta om vad de vet.

– Det är en ovilja som vi upplever finns på båda sidor i den här konflikten som vi tror finns i området. Även folk i allmänhet i området uttrycker stark rädsla. Personer som vi inte tror har med den här konflikten att göra, men som känner till att det har varit konfliktfyllt. Det har varit väldigt svårutrett, vill absolut inte beskriva på vilket sätt eller varför, säger Marcus Ekman.

Om mordet någonsin ska lösas tror han att det krävs att personer som vet något om skjutningen träder fram.

Bildkälla: Privat

Efter nio månader la polisen ner fallet. Anledningen var att man inte hade tillräckligt med bevis för att kunna väcka åtal.

– Grejen var ju att ingen ville prata eller säga någonting. De kanske var rädda för att bli sedda som golare och för konsekvenserna av det. Jag antar att det inte var någon som ville sätta sig i en rättegång och vittna och sedan veta att de inte kommer få något skydd efter det. Folk är rädda eftersom polisen inte gör sitt jobb i det här landet. Det finns ingen säkerhet. Det är säkert inte polisens fel, utan det är resursernas fel, säger Martiha.

Maritha Ogilvie Fredrikssson. Bildkälla: Privat

Det har tidigare rapporterats att mordet på Marley skulle ha varit en hämnd eller ett "straff" för narkotikaaffärer som gått fel.

Men det är något som Maritha menar är helt falskt och något som också skadat allmänhetens bild av Marley.

– Min son sålde inte droger. Men nu i folks ögon, och om man googlar på fallet, så sålde han droger och var kriminell. Konsekvensen av det blir att gemene man läser om det här och tänker att han var kriminell och att han får skylla sig själv. Men min son var inte kriminell. Han var 19 år och gick i skolan, jobbade med ungdomar och sålde skor. Det var vad han gjorde, säger Maritha.

"Marley var glad, snäll och omtänksam. Han var en glädjespridare och älskade att göra andra människor glada", berättar mamma Maritha. Bildkälla: Privat

Vet du något om mordet på Marley som kan föra utredningen vidare? Kontakta polisen på 11414.

Läs också om mordet på 16-åriga Ahmed och hur ett anonymt konto pekat ut mördaren.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Litar du på svenskt rättsväsende?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bostadspriserna faller kraftigt – lägenhetspriser som 2015

Spionsatellit i omloppsbana – Nordkorea hotar

Sydkorea bekräftar att landets första militära spionsatellit har nått jordens omloppsbana efter en lyckad uppskjutning och uppger att man fått kontakt med satelliten.

Trosa: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Fullt utvecklad brand i restaurang", skriver polisen på sin hemsida.

Försökte fly polis i Söderhamn – körde av vägen och omkom

1 timme sedan
En man omkom när han körde ifrån polisen i Söderhamn på fredagskvällen.

20 länder ska tredubbla kärnkraften

1 timme sedan
Sverige och ett stort antal andra länder har enats om att tredubbla energin från kärnkraft. Initiativet är en del för att nå nettonollutsläpp till 2050.

Detonation vid företagsbyggnad i Svedala

1 timme sedan
En mindre detonation har under natten skett vid entrén till en företagsfastighet i Svedala i Skåne.