Den 18 augusti knivskars flera personer i centrala Åbo​ i vad som i efterhand har betraktats som ett terrordåd.
1 av 2
Den 18 augusti knivskars flera personer i centrala Åbo​ i vad som i efterhand har betraktats som ett terrordåd. - Foto: TT Nyhetsbyrån / Google Maps
Idag häktades fyra personer misstänkta för inblandning i dådet. Två av de häktade misstänks för samma brott: mord och mordförsök i terrorsyfte.
2 av 2
Idag häktades fyra personer misstänkta för inblandning i dådet. Två av de häktade misstänks för samma brott: mord och mordförsök i terrorsyfte. - Foto: TT Nyhetsbyrån / Google Maps

18-åring som häktats för terrordådet i Åbo har bott i Sverige

En 18-årig man som häktats misstänkt för medhjälp till det misstänkta terrordådet i Åbo har bott i Sverige – i flera år.


Den 18 augusti knivskars flera personer i centrala Åbo i vad som i efterhand har betraktats som ett terrordåd.

Idag häktades fyra personer misstänkta för inblandning i dådet. Två av de häktade misstänks för samma brott: mord och mordförsök i terrorsyfte.

En av de misstänkta är en 18-årig gatupojke från Marocko. Under flera år levde han i Sverige. Han kom till Sverige som 14-åring och sökte uppehållstillstånd, det visar en granskning som Dagens Nyheter och den finska tidningen Helsingin Sanomat har gjort.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån / Google Maps

18-åringens inblandning i det misstänkta terrordådet är fortfarande oklar, men brottsmisstanken är medhjälp till terrorbrott.

Svenska polisen ska sedan oktober 2015 ha haft i uppdrag att utvisa pojken från Sverige. Hur och när han tog sig till Finland är i nuläget oklart, men han dömdes i juli 2016 av tingsrätten i Åbo för sexövergrepp till villkorligt fängelse i fem månader, skriver DN.

Se klippet om när flera personer skadades efter knivattacken i Åbo:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit i Åbo?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycika mellan en personbil och cyklist inträffar på Pildammsvägen/Ärtholmsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka på Västra esplanaden i Umeå.", skriver polisen på sin hemsida.

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

1 timme sedan
Ledande drivmedelskedjor sänker priserna inför helgen.