Lambertz och Massi Fritz
Lambertz och Massi Fritz - Foto: Lars Pehrson / SvD / Fredrik Sandberg /TT

Advokaten Massi Fritz om Lambertz agerande: Fult spel

Den våldtäktsmisstänkte Göran Lambertz valde på tisdagen att namnge sig själv. Samtidigt gick försvaret ut med att den målsägande står åtalad för förtal. ”Det handlar om att smutskasta och ifrågasätta”, säger advokaten Elisabeth Massi Fritz.


I torsdags häktades Göran Lambertz på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt på en 40 år yngre kvinna.

 I media kallades Lambertz till en början för ”toppjuristen”, men på tisdagen valde han att gå ut med sitt namn. Anledningen till det är att 71-åringen inte anser att han gjort något fel. 

I samma veva gick försvaret även ut med att den målsägande kvinnan stod åtalad för förtal av en man som hon anmält för våldtäkt 2017. Utredningen om våldtäkten lades ner innan åtal väckts. 

Läs mer: Lambertz häktas misstänkt för våldtäkt på ung student – nekar till brott

Göran Lambertz vill kallas vid sitt namn, inte "toppjuristen". Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

"Smutskasta och ifrågasätta"

Advokaten Elisabeth Massi Fritz är specialist i våldtäktsmål och ställer sig kritisk till Lambertz och försvarets agerande.

– Jag kan säga att det handlar om ett fult spel och dålig taktik, och att så långt det går smutskasta och ifrågasätta målsäganden som person, säger hon till Nyheter24 och fortsätter: 

– Och även att ifrågasätta hennes berättelse om den nu anmälda våldtäkten. 

Enligt Massi Fritz är det inte ovanligt i våldtäktsmål – men resultatet varierar.

– Smutskastningen leder oftast till att den misstänkte skjuter sig själv i foten. Det kommer straffa sig att gå för långt, säger hon och fortsätter:

– Som målsägandebiträde måste du ifrågasätta den typen av uppgifter och bevis när man kommer så långt som till en huvudförhandling. Mitt råd till alla målsäganden i dessa mål är att var stark och stå på er, säger hon.

Massi Fritz uppmanar kvinnan att vara stark. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Fick hjälp i åtal av Lambertz

Rättegången om förtal mot kvinnan ska hållas i april. 

När hon anmäldes för förtal vände hon sig till Lambertz för att få juridisk hjälp, och han skrev tidigare i år ett rättsutlåtande i målet där han argumenterar för att hon bör frias.

2018 anmälde kvinnan en annan våldtäkt. Mannen dömdes i tingsrätten, men när hovrätten tog upp fallet på nytt friades han eftersom rätten inte ansåg bevismaterialet som heltäckande.

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet är det vanligt att den som utsätts för ett sexbrott utsätts igen – särskilt bland kvinnor. 

Av de kvinnor som uppgav att de utsatts för ett sexualbrott under 2019, hade 27 procent utsatts två till tre gånger, och 34 procent hade utsatts fyra gånger eller fler. 39 procent hade utsatts en gång.

Fakta: Det här är Göran Lambertz

Göran Lambertz är 71 år gammal och har jobbat med juridik i över 40 år.

Han gick i pension 2017, men satt vid tidpunkten för den anmälda våldtäkten med i Lagrådet som på regeringens uppdrag granskar lagförslag.  

Han har varit hovrättsassessor, jobbat på Justitiedepartementet, varit Justitiekansler och justitieråd i Högsta domstolen. 

LÄS MER: 

Göran Lambertz är "toppjuristen" – vill inte vara anonym

Göran Lambertz advokat: "Inte så att han sitter och gråter"

GW om häktade toppjuristen: "Aldrig hänt tidigare"


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inflationen i USA på väntad nivå

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.