Einár levde under hot med skyddad identitet.
Einár levde under hot med skyddad identitet. - Foto: Jessica Gow/Henrik Montgomery/TT

Einár levde med skyddad identitet – hotbilden hade förvärrats

Nils "Einár" Grönberg levde under hot med skyddad identitet. Efter incidenter den senaste tiden hade hotbilden mot den 19-årige rapparen förvärrats.
– Det låg en skottpeng på Einár, säger en källa till Aftonbladet.


Nils "Einár" Grönberg sköts till döds i Hammarby sjöstad i Stockholm natten mot fredag. Den 19-årige rapparen träffades av flera skott och avled klockan 00.45.

Enligt vittnen ska två personer, som var drygt 170 centimeter långa, i mörka kläder ha setts lämna platsen efter mordet. 

Ökad hotbild

Enligt uppgifter till flera medier levde Einár med en hotbild sedan flera år och enligt Aftonbladet hade 19-åringen skyddad identitet. Hotbilden hade även ökat efter incidenter den senaste tiden.

– Det låg en skottpeng på Einár, säger en källa till tidningen.

Artisten Einár blev 19 år gammal. Foto: Stella Pictures

Kidnappades förra året

I april 2020 kidnappades Nils Einár Grönberg av personer med koppling till det kriminella Vårbynätverket. Under kidnappningen förnedrades han och hotades med olika vapen – och rånades på sin Rolexklocka värd 302 000 kronor och två guldkedjor värda 163 000 kronor, läs mer om rånet här.

De krävde även tre miljoner kronor, och när gärningsmännen inte fick pengarna försökte de placera ut en bomb vid den då 17-årige rapparens hem. Men detta stoppades av polis, som bevakade bostaden.

I juli i år dömdes flera personer för inblandning i kidnappning, däribland rapparen Yasin "Byn" Abdullahi Mahamoud och Haval, läs mer om domen här.

En person tänder ljus där Einár sköts till döds. Foto: Henrik Montgomery/TT

Okänt motiv 

Motivet till mordet är inte klart, och polisen har inte gripit någon gärningsman.

Fakta: Nils "Einár" Grönberg

Rapparen Einár  vars riktiga namn var Nils Grönberg, slog igenom år 2019 med låten "Katten i trakten", bara 16 år gammal. Samma år vann han sitt första pris på P3-Guld i kategorin "Årets låt" med samma låt.

Sedan dess har framgångarna avlöst varandra och blev på kort tid Einár en av Sveriges mest framstående rappare. Han har släppt fyra album och medverkat på låtar med bland andra Dree Low och Hov1.

Einár växte upp i Enskededalen i södra Stockholm, ett område där polisen identifierat gängkriminella nätverk och grupperingar. Han refererade ofta till vapen och våld i sina låtar, och har sagt att han skildrade verkligheten i området där han växte upp.

Rapparen blev under våren 2020 kidnappad av personer ur det så kallade Vårbynätverket och var kallad för att vittna mot nätverket i Hovrätten under nästa vecka.

Strax före klockan 23 den 21 oktober sköts Einár till döds i Hammarby Sjöstad. Han blev 19 år gammal.

Vet du mer om händelsen? Hör av dig till oss på tips@nyheter24.se

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.