Rapparen Yasin Abdullahi Mahamoud har fått sin dom efter rättegången mot Vårbynätverket
Rapparen Yasin Abdullahi Mahamoud har fått sin dom efter rättegången mot Vårbynätverket - Foto: SVT, Tomas Oneborg/SvD/TT. Bilden är ett montage

Rapparen Yasin döms till 10 månaders fängelse

Rapparen Yasin "Byn" Abdullahi Mahamoud döms till 10 månaders fängelse. Rättegången rörande "Encromålet" har pågått i över två månader och anses vara ett av de största fallen rörande organiserad brottslighet i landet.


Efter att ha pågått i över två månaders tid avslutades rättegången rörande "Encromålet" och Vårbynätverket i slutet av juni. Idag, onsdag, har rapparen Yasin "Byn" Abdullahi Mahamoud, 23, fått sin dom. 

Rättegången mot Vårbynätverket

30 personer, som många enligt polisen har centrala roller i det kriminella Vårdbynätverket, har stått åtalade i rättegången. 

Nätverket har anklagats för att stå bakom den omtalade kidnappningen av en svensk rapartist, mordförsök, sprängdåd, penningtvätt och storskalig narkotikahandel. 

Den mest uppmärksammade delen av målet rör den misstänkta kidnappningen, något som Nyheter24 har skrivit om här. Rapparen Yasin har stått åtalad för inblandning men nekat till brott. 

Det blev Yasins dom  

Den tilltalade rapartisten Yasin "Byn" Mahamoud med sin advokat Frida Wallin i förhandlingssalen. Foto: Johan Hallnäs/TT

Domen meddelades klockan 11 och Yasin döms till 10 månaders fängelse för förberedelse till människorov.

Haval, en 26-årig rapartist, har dömts för medhjälp till människorov och medhjälp till rån som begåtts mot den kidnappade rapartisten. Han döms till fängelse i två och ett halvt år.

Rapparen Haval döms fängelse i två och ett halvt år.Foto: Polisen
/
Dom
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.