Lördag 27 Nov
Stockholm

Einárs hemliga adress röjdes av domstolen: "Förödande"

Rapparen Einár hade skyddad adress, men den röjdes i domstolshandlingar i våras.
Rapparen Einár hade skyddad adress, men den röjdes i domstolshandlingar i våras. Foto: Jessica Gow/TT och Henrik Montgomery/TT

Rapparen Einár levde med skyddade personuppgifter fram till sin död i förra veckan. Men i samband med en narkotikadom i våras röjde Stockholms tingsrätt hans hemliga adress.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var under förra veckan som den prisade rapparen Einár, vars riktiga namn var Nils Grönberg, sköts till döds i södra Stockholm. 

Ingen har ännu gripits för dödsskjutningen. Läs mer om utredningen här.

Tingsrätten röjde Einárs hemliga adress

Sedan flera år tillbaka fanns en hotbild mot Einár, och den unge rapparen ska ha levt med skyddade personuppgifter innan mordet, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om.

Men i en narkotikadom som offentliggjordes i våras redogör Stockholms tingsrätt för hur man gjort ett beslag i rapparens bostad. I dessa handlingar förekommer Einárs skyddade adress – något som DN var först att rapportera om. 

Rättsexperten: "Förödande"

För Aftonbladet beskriver Sven-Erik Alhem, ordförande för Brottsofferjouren, misstaget som "katastrofalt".

– Det är förödande. Inte bara för den enskilde utan även när det gäller hela tilltron för statens förmåga att skydda personer med skyddade uppgifter, säger han till tidningen.

Fakta om Nils "Einár" Grönberg:

Rapparen Einár  vars riktiga namn var Nils Grönberg, slog igenom år 2019 med låten "Katten i trakten", bara 16 år gammal. Samma år vann han sitt första pris på P3-Guld i kategorin "Årets låt" med samma låt.

Sedan dess har framgångarna avlöst varandra och blev på kort tid Einár en av Sveriges mest framstående rappare. Han har släppt fyra album och medverkat på låtar med bland andra Dree Low och Hov1.

Einár växte upp i Enskededalen i södra Stockholm, ett område där polisen identifierat gängkriminella nätverk och grupperingar. Han refererade ofta till vapen och våld i sina låtar, och har sagt att han skildrade verkligheten i området där han växte upp.

Rapparen blev under våren 2020 kidnappad av personer ur det så kallade Vårbynätverket och var kallad för att vittna mot nätverket i Hovrätten i slutet av oktober.

Strax före klockan 23 den 21 oktober sköts Einár till döds i Hammarby Sjöstad. Han blev 19 år gammal.

Kommentera
Kopiera länk
Dela