Lördag 27 Nov
Stockholm

Uppgifter: Polisen punktmarkerar rappare efter mordet på Einár

Polisen har ännu inte gripit någon för mordet på Einár.
Polisen har ännu inte gripit någon för mordet på Einár. Foto: Jessica Gow/TT och Johan Nilsson/TT

Polisen har tagit fram en lista på sex personer som ska stoppas och kontrolleras så ofta som möjligt efter mordet på Einár. Tre av dessa personer ska vara etablerade rappare, enligt uppgifter till Expressen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var i torsdags i förra veckan som den prisade rapparen Einár, vars riktiga namn var Nils Grönberg, sköts till döds i Hammarby Sjöstad. 

Polisen har inlett en förundersökning om mord, men ännu har ingen misstänkt gärningsperson gripits.

Uppgifter: Rappare ska kontrolleras av polis

Enligt uppgifter till Expressen ska en särskild order ha skickats ut till samtliga polispatruller i Stockholm efter mordet. I denna order finns en lista på sex män som ska stoppas och kontrolleras så ofta som möjligt.

Samtliga män ska ha kopplingar till kriminella nätverk i staden, och tre av dem ska vara artister, varav två är de några av de mest spelade artisterna på Spotify. 

Dessa två personer ska vara de som Einár var med i samband med dödsskjutningen. Läs mer om det här.

Kopplas till tidigare skjutningar och knivbråk

I den kartläggning som tidningen gjort av personerna på listan framgår också att flera av dem har kopplingar till andra skjutningar som inträffat nyligen.

En av männen ska dessutom ha blivit skadad i samband med ett knivbråk på nattklubben Nosh & Chow i Stockholm. I denna händelse ska även Einár ha varit inblandad. Läs mer om den händelsen här.

Fakta om Nils "Einár" Grönberg:

Rapparen Einár  vars riktiga namn var Nils Grönberg, slog igenom år 2019 med låten "Katten i trakten", bara 16 år gammal. Samma år vann han sitt första pris på P3-Guld i kategorin "Årets låt" med samma låt.

Sedan dess har framgångarna avlöst varandra och blev på kort tid Einár en av Sveriges mest framstående rappare. Han har släppt fyra album och medverkat på låtar med bland andra Dree Low och Hov1.

Einár växte upp i Enskededalen i södra Stockholm, ett område där polisen identifierat gängkriminella nätverk och grupperingar. Han refererade ofta till vapen och våld i sina låtar, och har sagt att han skildrade verkligheten i området där han växte upp.

Rapparen blev under våren 2020 kidnappad av personer ur det så kallade Vårbynätverket och var kallad för att vittna mot nätverket i Hovrätten i slutet av oktober.

Strax före klockan 23 den 21 oktober sköts Einár till döds i Hammarby Sjöstad. Han blev 19 år gammal.

Kommentera
Kopiera länk
Dela