Skolattacken i Eslöv.
Under rättegångens första dag säger pojkens försvarsadvokat att hans klient ville bli skjuten av polisen. - Foto: Polisen

15-åringens advokat: Ville bli skjuten under skolattacken i Eslöv

Under torsdagen inleddes rättegången mot den 15-årige pojken som misstänks ligga bakom skolattacken i Eslöv. Nu hävdar pojkens försvarsadvokat att 15-åringen drabbats av ånger under dådet, och ville att polisen skulle skjuta honom.


Eleverna strömmade in i skolan för terminens andra dag, den 19 augusti, när en pojke klädd i hjälm, skelettmask, svarta kläder och en 17 centimeter lång kniv kom gående i korridoren. På hjälmen fanns en kamera för att livesända den planerade skolattacken i Eslöv.

Under torsdagen inleddes rättegången mot den 15-åriga pojken som misstänks för dådet på Källebergsskolan i den 19 augusti i år, där en lärare skadades svårt. Av förundersökningen framgår att det ringt flera varningsklockor om pojken innan attacken, läs mer om det här.

Med tanke på pojkens ålder kommer stora delar av rättegången hållas bakom stängda dörrar. Han åtalas för mordförsök på sin lärare, grova hot mot andra skolanställda och elever och grovt hot mot polisen. Han erkänner hatbrott, och att han tog sig in på skolan. Men nekar till mordförsök.

Det var ett stort medieuppbåd när rättegången inleddes. Foto: Johan Nilsson/TT

15-åringen i Eslöv ville bli skjuten

Under rättegångens första dag framkommer det att pojken ville bli skjuten av den första polisen som ingrep under attacken, berättar 15-åringens försvarsadvokat Leif Persson, enligt TT.

– Den här situationen har för polisen varit riktigt allvarlig, säger han.

Försvarsadvokaten menar på att hans klient var påverkad av en allvarlig psykiskt störning under dådet, och att han drabbats av plötslig ånger. Pojken erkänner att han riktat en pistolattrapp mot polisen, som sköt varningsskott och uppmanade honom att lägga sig ner.

– Han var så förtvivlad över vad han hade ställt till med, så han ville bli skjuten, säger Leif Persson till nyhetsbyrån och fortsätter:

– Man får beundra polisens tålmodighet här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!