eslov
Polisen håller pressträff under torsdagen, med anledning av läraren som knivhöggs av en elev. - Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen om skottet som avlossades i Eslöv: "Varningsskott"

På torsdagsmorgonen misstänks en 15-årig pojke gått till attack mot en lärare på en skola i Eslöv. Pojken har nu gripits, misstänkt för mordförsök. Vid gripandet avlossade polisen ett varningsskott.
– Väldigt tung dag för alla involverade, säger polisen.


Det var klockan 08.41 på torsdagsmorgonen som polis och ambulans larmades till en Källebergsskolan i Eslöv efter att en skolanställd i 40-årsåldern blivit allvarligt skadad. En 15-årig pojke greps på platsen och är nu misstänkt för mordförsök. 40-åringen opereras för sina skador på Skånes universitetssjukhus i Lund.

Foto: Johan Nilsson/TT

På eftermiddagen samma dag hölls en pressträff med anledning av morgonens händelser, med bland annat Ann Louise Kempe, polisområdeschef i södra Skåne.

Med orden "en väldigt tung dag för alla involverade" inleder Kempe pressträffen innan hon lämnar över till Anna-Karin Boije som är områdeschef för lokalpolisen i Eslöv. Hon berättar att gärningspersonen snabbt kunde pekas ut.

– Det var kaosartat på platsen och vi började handla utifrån konceptet PDV, pågående dödligt våld, som både vi och kommunen är tränade för, säger Boije och lägger till:

– Vi hade hoppats att vi aldrig skulle behöva agera utifrån det.

Anna-Karin Boije, lokalpolisområdeschef, Ann-Louise Kempe, polisområdeschef och Mats G Oderstål, kommunpolis. Foto: Johan Nilsson/TT.

Polisen ska ha skjutit ett varningsskott

I samband med gripandet sköt polisen skott utanför skolan, och likt alla ärenden där polisen använder sitt tjänstevapen utreds det. Men Kempe bekräftar att det rör sig om ett varningsskott.

Boije fortsätter berätta att de nu har framför sig ett omfattande trygghetsskapande arbete för de drabbade och boende i Eslöv.

– Vi förstår att det här har rört upp alla eslövsbor och alla runt om kring. Alla föräldrar som har barn på skolor och vi förstår att det väcker tankar och känslor i hela Sverige, säger hon.

– Det ska kännas tryggt att lämna sina barn på skolor, såna här situationer ska inte hända.

Kerstin Melén Gyllensten, förvaltningschef Barn och Utbildning. Foto: Johan Nilsson/TT

Lektionerna på fredagen ställs in

Efter händelsen samlades eleverna gemensamt i en sal tillsammans med krispersonal som psykologer, kuratorer och sjuksköterskor. Där fick de vara tills polisen gav okej för eleverna att ta sig hem, det berättar Kerstin Melén Gyllensten, förvaltningschef för barn och utbildning i kommunen.

Församlingshemmet i Eslöv kommer att hålla öppet mellan 16 och 21, dit de som vill kan få komma och prata om det som hänt.

– Det har varit en förfärlig hemsk upplevelse som våra barn, elever och personal varit med om, säger Melén Gyllensten.

Under fredagen är alla lektioner inställda, men skolan kommer att hållas öppen för de som behöver stöd.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Ledande drivmedelskedjor höjer bensinpriset inför påskhelgen, som traditionellt präglas av många bilar ute på vägarna.

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.

Anhöriga släppta efter mordet i Mark

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen, som tidigare häktats misstänkta för grovt skyddande av brottsling, har nu släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar P4 Sjuhärad.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Ett par i Malmö kan vräkas efter att ha slarvat med sopsorteringen. I en intervju med Hem & Hyra säger hyresvärden att slarvet tyder på att det finns "en massa bråte" i lägenheten.