Kriminologen Leif GW Persson tror inte att mordet på Nils "Einár" Grönberg kommer att klaras upp.
Kriminologen Leif GW Persson tror inte att mordet på Nils "Einár" Grönberg kommer att klaras upp. - Foto: Stina Stjernkvist / TT/Henrik Montgomery / TT

GW om mordet på Einár: Dålig prognos på att det klaras upp

Polisen har ännu inte gripit någon för mordet på Nils "Einár" Grönberg.
Och enligt statistiken ser det inte ljust ut – bara ett av sex mord klaras upp.
– Jag tror att det är en dålig prognos, säger Leif GW Persson i TV4.


Rapparen Nils "Einár" Grönberg sköts ihjäl utanför en port i Hammarby sjöstad sent på kvällen den 21 oktober i vad som av vittnen beskrivits som en ren avrättning. 

Tillsammans med två andra rappare kom Einár ut ur ett cykelförråd när två maskerade, mörkt klädda män med pistoler dök upp. De tre flydde åt varsitt håll, men 19-åringen hanns ikapp och dödades, läs mer om det här.

Enligt uppgifter till Aftonbladet filmades mordet och visades upp på Facetime samtidigt som det skedde. 

Här sköts Einár ihjäl. Foto: Henrik Montgomery / TT

"Dålig prognos"

Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt för dådet – och Leif GW Persson tror inte att mordet kommer att lösas.

– Det tror jag är dålig prognos på det. Ta statistiken som utgångspunkt. En av sex mord klaras upp genom att man får en fällande dom mot gärningsmannen som är ställd bakom allt rimligt tvivel  säger kriminologen i TV4 och fortsätter:

– Det här är väldigt svåra ärenden, och ska man peka på en enskild faktor så är det tystnadskulturen, som delas mellan de begår brotten och som delas med deras offer. 

Fakta: Nils "Einár" Grönberg

Rapparen Einár  vars riktiga namn var Nils Grönberg, slog igenom år 2019 med låten "Katten i trakten", bara 16 år gammal. Samma år vann han sitt första pris på P3-Guld i kategorin "Årets låt" med samma låt.

Sedan dess har framgångarna avlöst varandra och blev på kort tid Einár en av Sveriges mest framstående rappare. Han har släppt fyra album och medverkat på låtar med bland andra Dree Low och Hov1.

Einár växte upp i Enskededalen i södra Stockholm, ett område där polisen identifierat gängkriminella nätverk och grupperingar. Han refererade ofta till vapen och våld i sina låtar, och har sagt att han skildrade verkligheten i området där han växte upp.

Rapparen blev under våren 2020 kidnappad av personer ur det så kallade Vårbynätverket och var kallad för att vittna mot nätverket i Hovrätten under nästa vecka.

Strax före klockan 23 den 21 oktober sköts Einár till döds i Hammarby Sjöstad. Han blev 19 år gammal.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!