Onsdag 19 Jan
Stockholm

Vännen försökte stoppa skolattacken i Eslöv: "Visade mig allt"

15-åringen knivhögg en lärare på skolan i Eslöv.
15-åringen knivhögg en lärare på skolan i Eslöv. Foto: Polisen och Johan Nilsson/TT

En spelkompis till 15-åringen som misstänkt för skolattacken i Eslöv ska ha försökt avvärja dådet – utan att lyckas. Nu ska polisen utreda huruvida de gjorde tillräckligt för att förhindra attacken, rapporterar DN.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 19 augusti i år knivhöggs en lärare på en skola i Eslöv och fick livshotande skador. Efter en omfattande polisinsats kunde polisen gripa en 15-årig pojke som var elev på skolan. Läs mer om det här.

Under torsdagen avslutades rättegången mot pojken som misstänks för mordförsök på läraren, olaga mot mot elever och skolpersonal, samt grovt hot mot tjänsteman i samband med gripandet.

Skolattacken i Eslöv var planerad

Genom polisutredningen har det visat sig att attacken mot skolan var planerad. Bland annat har polisen beslagtagit en dödslista 15-åringen skrivit innan dådet. Läs mer om det här.

Foto: Johan Nilsson/TT

I chattappen Discord hade pojken också skrivit detaljerat om sina planer, och 13 dagar före attacken besökte polisen hans hem efter att ha fått tips från Australien om skolattacken. Pojken förnekade då planerna och sa att det var ett skämt, skriver TT enligt Omni.

Bara dagar före terminstarten hade även FBI slagit larm till svensk polis om 15-åringen, men ingenting hände, enligt Aftonbladet.

Spelkompis försökte varna för 15-åringen

Nu uppger också en utländsk kompis, som den 15-åriga pojken spelat onlinespel med, att han haft vetskap om attacken och försökt avvärja den. 

”Först försökte jag själv prata med honom men det gick verkligen inte, så till slut svek jag hans förtroende och berättade för andra”, skriver han till DN.

Foto: Johan Nilsson/TT

Efter att ha fått bilder på 15-åringens vapen och uniform tog spelkompisen kontakt med två individer i Sverige – i hopp om att de skulle kunna stoppa attacken. 

"Han menar allvar. Han visade mig allting”, skrev han till en av personerna, enligt tidningen.

Men pojken hann fullfölja dådet, och nu ska polisen utreda huruvida de kunnat agera annorlunda för att förhindra det hela.

Kommentera
Kopiera länk
Dela