Onsdag 8 Dec
Stockholm

Lasermannens examen och författarplaner: "Spännande"

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", har utbildat sig i fängelset.
John Ausonius, även känd som "Lasermannen", har utbildat sig i fängelset. Foto: Passregistret/TT och Alexander Larsson Vierth/TT

John Ausonius, känd i media som "Lasermannen", sitter fängslad på livstid – men i dokument från Örebro tingsrätt som Nyheter24 tagit del av framgår det att den notoriske mördaren både utbildar sig och har storslagna författarplaner.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den fängslade John Ausonius, känd som "Lasermannen", är dömd till dubbla livstidsstraff för två mord och nio mordförsök. Läs mer om hur han satte skräck i Sverige under 90-talet här.

Sedan han dömdes för sina brott har 68-åringen ansökt om att få sitt straff tidsbestämt flera gånger, och så sent som i juni 2021 fick han avslag.

Medelhög återfallsrisk för Lasermannen

I ett beslut från Örebro tingsrätt som Nyheter24 tagit del av framgår det att John Ausonius fortsatt har en återfallsrisk som bedöms som "medelhög". 

Bedömningen, och därmed även beslutet, baseras på utlåtanden från Rättsmedicinalverket, Socialstyrelsens rättsliga råd och Kriminalvården. 

Dessa instanser pekar på riskfaktorer som utgörs av Ausonius "autismproblematik och inflexibilitet", då i relation till hans brottshistorik.

John Ausonius: Allt är bättre än fängelse

Men i beslutet ingår också en återgivelse av tingsrättens eget förhör med John Ausonius – och här framkommer det att "Lasermannen" skulle få leva på existensminimum om han släpptes fri.

Foto: Yvonne Åsell/TT

"Han kommer vara väldigt nöjd med existensminimum, allt är bättre än fängelse och han förtjänar inte mer", ska han ha sagt i förhöret, som fortsätter vidare:

"Han ser det som en spännande utmaning och han har tänkt att det finns någon rättvisa i att han får det ganska knapert".

Nyfiken på vad Ausonius faktiskt tjänar idag? Läs mer om det här.

Lasermannens utbildning i fängelset

Även om John Ausonius begäran avslogs hade han, enligt dokumenten från tingsrätten, relativt tydliga framgångsplaner.

"Han har läst in en högskoleexamen med fokus på återvinning vilket han vill sysselsätta sig med", skriver man i beslutet.

John Ausonius författardrömmar

Det visar sig också att "Lasermannen", som beskriver sig själv som en "stor naturvän", har en författardröm.

"Han är intresserad av att skriva och vill skriva en bok om miljön som han vurmar för. Han vet inte om den boken skulle kunna gå att sälja, men ambitionen med skrivandet är inte att kunna betala skulderna även om han såklart gärna skulle vilja kunna det", står det i beslutet.

Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Men natur och miljö är inte det enda den dömde mördaren kan tänka sig att skriva om.

"Han har fått många frågor om sig själv och det han varit med om men det har han inte haft ork eller lust att skriva om men han är öppen för att skriva om det om han kommer ut", skriver tingsrätten och fortsätter:

"Han har förstått vad han har gjort och kommer i så fall inte vinkla det så det väcker anstöt".

Kommentera
Kopiera länk
Dela