Stockholm

15-åringen i Eslöv har ingen allvarlig psykisk störning

eslov
Den 15-åring som misstänks ligga bakom dådet i Eslöv har ingen allvarlig psykisk störning. Foto: Polisen och Johan Nilsson/TT

I augusti skakades en skola i Eslöv av en attack som lämnade en lärare allvarligt skadad – och satte djupa spår hos elever och anställda. En 15-årig pojke misstänks ligga bakom dådet, och nu visar en utredning att han inte har någon allvarlig psykisk störning.


Läs mer

Eleverna strömmade in i skolan för terminens andra dag, den 19 augusti, när en pojke klädd i hjälm, skelettmask, svarta kläder och en 17 centimeter lång kniv kom gående i korridoren. På hjälmen fanns en kamera för att livesända den planerade skolattacken i Eslöv.

I slutet av oktober inleddes rättegången mot den 15-åriga pojken som misstänks för dådet på Källebergsskolan den 19 augusti i år, där en lärare skadades svårt. Han åtalas för mordförsök på läraren, olaga hot mot elever och skolpersonal, samt grovt hot mot tjänsteman i samband med gripandet.

Av förundersökningen framgår att det ringt flera varningsklockor om pojken innan attacken, läs mer om det här.

15-årige pojken i Eslöv har ingen allvarlig psykisk störning

Under rättegångens första dag framkommer det att pojken ville bli skjuten av den första polisen som ingrep under attacken, och att han drabbats av plötsligt ånger. Läs mer om det här.

Efter den större rättspsykiatriska utredning som har gjorts av 15-åringen slås det fast att han inte har någon allvarlig psykisk störning, rapporterar P4 Malmöhus.

Detta innebär att det inte finns några medicinska förutsättningar att han ska dömas till rättspsykiatrisk vård om han fälls av tingsrätten i Lund. Huvudförhandlingen återupptas nästa vecka.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.