eslov
Den 15-åring som misstänks ligga bakom dådet i Eslöv har ingen allvarlig psykisk störning. - Foto: Polisen och Johan Nilsson/TT

15-åringen i Eslöv har ingen allvarlig psykisk störning

I augusti skakades en skola i Eslöv av en attack som lämnade en lärare allvarligt skadad – och satte djupa spår hos elever och anställda. En 15-årig pojke misstänks ligga bakom dådet, och nu visar en utredning att han inte har någon allvarlig psykisk störning.


Eleverna strömmade in i skolan för terminens andra dag, den 19 augusti, när en pojke klädd i hjälm, skelettmask, svarta kläder och en 17 centimeter lång kniv kom gående i korridoren. På hjälmen fanns en kamera för att livesända den planerade skolattacken i Eslöv.

I slutet av oktober inleddes rättegången mot den 15-åriga pojken som misstänks för dådet på Källebergsskolan den 19 augusti i år, där en lärare skadades svårt. Han åtalas för mordförsök på läraren, olaga hot mot elever och skolpersonal, samt grovt hot mot tjänsteman i samband med gripandet.

Av förundersökningen framgår att det ringt flera varningsklockor om pojken innan attacken, läs mer om det här.

15-årige pojken i Eslöv har ingen allvarlig psykisk störning

Under rättegångens första dag framkommer det att pojken ville bli skjuten av den första polisen som ingrep under attacken, och att han drabbats av plötsligt ånger. Läs mer om det här.

Efter den större rättspsykiatriska utredning som har gjorts av 15-åringen slås det fast att han inte har någon allvarlig psykisk störning, rapporterar P4 Malmöhus.

Detta innebär att det inte finns några medicinska förutsättningar att han ska dömas till rättspsykiatrisk vård om han fälls av tingsrätten i Lund. Huvudförhandlingen återupptas nästa vecka.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Explosion vid militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.