Kristianstad.
Gärningsmännen i skolattackerna i Eslöv och Kristianstad var nära vänner. - Foto: Johan Nilsson/TT

Misstänkte tonåringen och dömde pojken i Eslöv var bästa vänner

Under måndagen misstänks en 16-årig pojke ha gått till attack med kniv på en gymnasieskola i Kristianstad. Nu visar det sig att tonårspojken var bästa vän med gärningsmannen bakom dådet i Eslöv, där en lärare skadades allvarligt.


Under måndagsmorgonen misstänks en 16-årig elev ha gått till attack med kniv på NTI-gymnasiet i centrala Kristianstad, där en jämnårig elev skadades allvarligt och en lärare skadades lindrigt. Läs mer om knivdådet här.

Sju minuter efter att larmet inkommit till polisen greps gärningsmannen, som är född 05, under lugna former. På en pressträff senare under eftermiddagen meddelade polisen att den misstänkte pojken förhördes. Läs mer om det här.

Foto: Johan Nilsson/TT

Tonåringarna i Kristianstad och Eslöv var bästa vänner

Förra året, den 19 augusti, gick en 15-årig pojke i Eslöv till attack mot en lärare på Källebergsskolan som skadades allvarligt, och lämnade en stor del av skolans personal och elever skakade.

I december dömdes pojken till sluten ungdomsvård och skadestånd. Läs mer om det här.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om att den misstänkte gärningsmannen i Kristianstad och tonårspojken i Eslöv kände varandra. Nu visar det sig att de var bästa vänner, rapporterar Sydsvenskan.

Foto: Johan Nilsson/TT

Gärningsmännen i Kristianstad och Eslöv skojade om massmord

Enligt uppgifter ska pojkarna varit i kontakt med varandra bara några dagar innan attacken under måndagen. De ska ha lärt känna varandra genom spel på nätet och i förhör med 16-åringen beskriver han deras humor som gränsöverskridande, och svår för andra att förstå.

De ska bland annat ha skojat om massmord, nazism och rasism. I förhöret fortsätter han att förklara att de båda hade ett intresse för skolskjutningar men att "de aldrig skulle göra något sådant", rapporterar tidningen.

– Vi är som blodsbröder och delar allt tillsammans, säger 15-åringen själv i förhör om relationen till tonårspojken i Kristianstad, enligt Expressen.

Förtegen om koppling

Motivet till måndagens knivattack är inte känt. Polisen är förtegen om kopplingen mellan de två tonårspojkarna.

— Det enda vi bekräftar är att han är hörd av polisen i samband med Eslövsutredningen. Det som finns i den utredningen får man titta på, i övrigt säger vi inte mer för närvarande, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel till TT.

TT har sökt åklagaren Pernilla Tallinger.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

Tre äldre kvinnor och en tonårspojke attackerades i centrala Västerås under fredagen. Varför är fortsatt oklart. I nuläget är det inget som tyder på att det är en planerad händelse, säger Robin Simonsson, vid Åklagarmyndigheten till TT.

AI kliver in i Instagram och Facebook

1 timme sedan
Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.