Stockholm

Skolattacken i Eslöv: 15-åringen döms till sluten ungdomsvård och skadestånd

Nu har domen fallit angående skolattacken i Eslöv.
Nu har domen fallit angående skolattacken i Eslöv. Foto: Polisen, Johan Nilsson/TT

Den 19 augusti 2021 knivhöggs en lärare på en skola i Eslöv och fick livshotande skador. Bakom attacken stod en 15-årig pojke. Idag föll hans dom.


Läs mer

Under torsdagsmorgonen den 15 augusti 2021 attackerades en lärare i 40-årsåldern på en skola i Eslöv av en 15-årig elev.

Pojken anhölls misstänkt för mordförsök

När polisen larmades till platsen var läraren allvarligt knivskadad. Pojken greps kort därefter i anslutning till skolan.

Läraren fördes snabbt till sjukhus för vård och pojken anhölls på sannolika skäl misstänkt för mordförsök.

– Det här är ett mycket allvarligt brott där förundersökningen pågår. Pojken har använt en kniv och han har hörts under dagen då han har lämnat en berättelse, sade kammaråklagare Pernilla Nilssonett pressmeddelande strax efter attacken.

I förhör berättar läraren om attacken:

– Jag hinner inte reagera utan har en kniv i magen direkt, sade han i förhör och berättade att han även hann tänka:

– Kommer jag ligga här och dö innan någon hinner fram och kan ge mig hjälp?

Här kan du läsa mer om fallet.

"Hade en kamera på hjälmen"

Den misstänkte 15-åringen ska enligt vittnesmål ha gått omkring med hjälm och skyddsväst.

– Jag skulle lämna in min Ipad till en lärare. Då kom en kille med svarta militärkläder på sig och en hjälm. Det var ett skelett på hjälmen. Det såg ut som han hade en kamera på hjälmen, berättade 14-årige Mohammad för Aftonbladet.

Bildkälla: Polisen

Polisen avlossade tjänstevapen

Läraren ska ha knivhuggits utanför ett klassrum samtidigt som flera elever flydde ut genom ett fönster. När polisen senare försökte gripa pojken ska de ha avlossat sitt tjänstevapen, som inte träffade pojken.

Dagen efter meddelades det att läraren trots omständigheterna var okej. Enligt 15-åringens advokat Leif Persson ska pojken inte haft uppsåt att döda.

– Så mycket är klart att han inte haft uppsåt till något mord, men han har gjort sig skyldig till en händelse som borde rubriceras som grov misshandel. Men han har inte haft avsikt att mörda, förklarade Persson enligt Aftonbladet.

För polisen berättade pojken att han agerade "under psykos" och nekar därför till försök till mord. Däremot erkänner han grov misshandel.

Under den rättspsykiatriska undersökningen framkom det att pojken inte lider av en allvarlig psykisk störning. Mer om det kan du läsa här.

Polisen blev kontaktad av FBI

Innan attacken ägde rum hade ett flertal varningsklockor ringt. Innan terminen drog igång hade polisen i Sverige fått kontakt av FBI angående pojken, men ingenting togs vidare.

Han hade anteckningar på de klasser som innefattade många muslimer och personer med sympati för HBTQI-rörelsen.

15-åringen hade även gått runt med hakkorsbindel runt armen och i en detaljerad beskrivning planerat sin attack i chattappen Discord. Då gjorde polisen ett besök hos pojken, som nekade till allvaret i hans planer och sade att de var "på skämt".

– Jag har ganska radikala åsikter, men ingen verkar lyssna, på internet eller så. Jag vill att fler ska lyssna, har pojken sagt i förhör.

Onsdagen föll domen mot den 15-årige pojken i Eslöv

Under onsdagen beslutade Lunds tingsrätt att den 15-årige pojken döms till sluten ungdomsvård i två år och sex månader för bland annat försök till mord.

Han döms även för nio fall av grovt olaga hot, då han efter attacken ska ha hotat både elever och personal. 15-åringen döms också för grovt hot mot tjänsteman då han riktade ett pistolliknande föremål mot en polis.

Han döms även för grovt brott mot knivlagen, då han vid ett tidigare tillfälle hade med sig kastknivar till skolan.

15-åringen ska betala skadestånd med sammanlagt drygt 480 000 kronor till elever och personal på skolan samt den polis som han utsatt för hot.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.