Styckmördarparet kan inte placeras på anstalt.
Styckmördarparet kan inte placeras på anstalt. - Foto: Polisen och Tor Erik Schrøder/NTB/TT

Styckmördarna får inte plats i fängelse – fullt på anstalterna

Kärleksparet Anatoliy Petersson, 22, och Leonard Höglind, 23, trodde de var 14 000 år gamla och talade ett hemligt fågelspråk med varandra. Tillsammans mördade och styckade de Anatoliys pappa Mikael, vilket de dömdes till livstids fängelse för – men nu kan de inte placeras på någon anstalt.


Det var under sommaren 2020 som Anatoliy Petersson och Leonard Höglind mördade och styckade Anatoliys pappa, 57-åriga Mikael, i Karlskrona. 

Paret, som pratade ett uråldrigt "fågelspråk" och var övertygade om att de var reinkarnerade och i själva verket var 14 000 respektive 13 000 år gamla, dömdes till livstids fängelse för mordet. Läs mer om det här.

Kan inte placeras i fängelse

Efter domen och efter det att högsta domstolen nekat prövningstillstånd placerades Anatoliy Petersson och Leonard Höglind, likt alla män som ska avtjäna fängelsestraff längre än fyra år, på riksmottagningen i Kumla. Detta för en utredning som ska avgöra var de ska placeras.

Men utredningen, som ska ta fyra till se veckor, har dragit ut på tiden och anstalter runtom i Sverige är överbelagda. Varken Petersson eller Höglind har därför blivit placerade på någon anstalt och ett flertal personer ska stå före dem i kön, enligt uppgifter till SVT.

 – Vi jobbar för att korta köerna, men en utredning måste samtidigt få ta den tid den tar, för att allt ska bli rätt, säger Kumlas kriminalvårdschef Jacques Mwepu till SVT.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!