Åttaårige Mohammed höggs ihjäl med besinningslöst våld.
1 av 11
Åttaårige Mohammed höggs ihjäl med besinningslöst våld. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Polisens fantombild på den misstänkte gärningsmannen.
2 av 11
Polisens fantombild på den misstänkte gärningsmannen.
Anna-Lena Svensson, 56, mördades kort efter Mohammed.
3 av 11
Anna-Lena Svensson, 56, mördades kort efter Mohammed.
Mordvapnet: en så kallad butterfly-kniv.
4 av 11
Mordvapnet: en så kallad butterfly-kniv.
Morden skedde på Åsgatan i Linköping.
5 av 11
Morden skedde på Åsgatan i Linköping. - Foto: SCANPIX SWEDEN
mördarens flyktväg. Han sprang bort från Åsgatan i en cirkel för att sedan återvända till området.
6 av 11
mördarens flyktväg. Han sprang bort från Åsgatan i en cirkel för att sedan återvända till området.
På vägen dumpade han sin mössa i ett tidningsställ.
7 av 11
På vägen dumpade han sin mössa i ett tidningsställ.
På mössan hittades spår i form av hårstrån.
8 av 11
På mössan hittades spår i form av hårstrån.
Håret är enligt polisen mellanblont och mannen hade en kortklippt frisyr.
9 av 11
Håret är enligt polisen mellanblont och mannen hade en kortklippt frisyr.
Morden lamslog en hel stad. "Låt oss leva i lugn och ro i vår värld".
10 av 11
Morden lamslog en hel stad. "Låt oss leva i lugn och ro i vår värld". - Foto: SCANPIX SWEDEN
Flera människor kom och lade blommor och ljus vid brottsplatsen.
11 av 11
Flera människor kom och lade blommor och ljus vid brottsplatsen. - Foto: SCANPIX SWEDEN

"Vi kan inte begripa varför han mördade pojken"

Det har gått åtta år sedan en okänd gärningsman knivmördade åttaårige Muhammed och 56-åriga Anna-Lena. Men polisens jakt fortsätter. "Vi måste få veta varför han mördade dem".


Gärningsmannen

Mördaren lämnade dna-spår i form av ett hårstrå och blod på brottsplatsen. Men han finns inte i några brottsregister. Minst 13 vittnen såg honom fly från platsen och de beskriver honom som en ung man mellan 20 och 25 år, 180-190 centimeter lång med mellanblont hår. 

Han använde en så kallad butterfly-kniv och skadade sig i handen under attacken. Enligt Leif GW Persson, som gjort en gärningsmannaprofil, är mördaren mellan 13 och 17 år och det är enligt GW förklaringen till att polisen missat honom.

Polisens teori är att det rör sig om ett impulsbrott, men GW hävdar att gärningsmannens rationella beteende efter mordet talar emot detta. Gärningsmannen flydde i en cirkel och återvände till bostadsområdet efter en tid. Enligt GW återvände han till sin bostad.

LINKÖPING. Tidigt på morgonen den 19 oktober 2004 lämnade åttaårige Mohammed Ammori sitt hem vid Kanberget i centrala Linköping för att gå till skolan. Men han kom aldrig fram. På en gångväg strax utanför villaområdet attackerades Mohammed av en en okänd gärningsman som högg ihjäl honom med besinningslöst våld.

– Det har gått åtta år nu och det går inte att förstå varför han gjorde det här. Det är det som gör fallet så märkligt. Hur kan någon bli så arg på en pojke som är åtta år gammal? Svaret finns nog endast i gärningsmannens hjärna, säger Kriminalkommissarie Jan Karlsson, till Nyheter24.

Vandrade iväg i lugn takt

När pojken låg döende på marken gick gärningsmannen till attack mot Anna-Lena Svensson, 56, som kom gåendes på Åsgatan alldeles intill. Polisens teori är att mördaren stått och väntat på Mohammed och att Anna-Lena råkade bli vittne till mordet. När hon fick syn på mannen sprang hon i full fart mot sin bostad, men mördaren hann ikapp efter några meter och högg henne flera gånger i ryggen. 

Sedan vandrade han bort från platsen i lugn takt.

Trots att mördaren lämnade flera dna-spår på mordplatsen har polisen inte lyckats gripa någon gärningsman. 7 500 personer har förhörts och omkring 2 000 unga män har fått lämna dna-prov. 

"Finns en risk att det kan hända igen"

Omkring 20 poliser arbetar med fallet dagligen och det är just att få ett svar på varför gärningsmannen ville skada Mohammed som är drivkraften för kriminalkommissarie Karlsson. Han menar att morden är unika i Sverige och att de har "seriemordskaraktär". 

– När man inte ser något rimligt motiv befarar man ju att det här är en människa som inom sig haft ett begär att ha ihjäl någon. Då föreligger en risk att det kan hända igen. Det får bara inte hända, säger Karlsson.

"Väntar på att en topsning ska gå in"

Karlsson menar att chansen för att hitta gärningsmannen är stor. I genomsnitt förhörs en person om dagen och polisen åker runt i hela Sverige för att förhöra och topsa personer som bott i eller haft någon anknytning till bostadsområdet i Linköping.

– Man kan aldrig vara 100 procent säker, men så länge utredningen växer så finns det en rimlig möjlighet. När vi förhör nya personer får vi även information om andra människor som bott i området eller kanske gått i skolan och varit beteendemässigt avvikande, säger Karlsson, och fortsätter:

– Vi försöker få tag i alla män som var ute den morgonen, någon av dem är det ju. Sedan väntar vi bara på att en topsning ska gå in, det är det vi jobbar för varje dag.

Läs Erik Carlssons kolumn om dubbelmordet här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.

Stämmer tobaksjätte för vitt snusberoende

En amerikansk man har stämt tobaksjätten Philip Morris i USA och dess dotterbolag Swedish Match för att ha blivit beroende av vitt snus.

Så många regioner har krigsplacerat läkare

Alla Sveriges regioner utom fem har krigsplacerat läkare, visar en kartläggning som tidningen Sjukhusläkaren gjort. Hur många läkare det rör sig om är hemligstämplat.

Kvinna i 40-årsåldern död – blev påkörd av tåg

En kvinna i 40-årsåldern avled på onsdagskvällen efter att ha blivit påkörd av ett tåg vid järnvägsstationen i Frövi norr om Örebro, skriver Nerikes Allehanda.

FI utreder misstänkt nakenblankning

Finansinspektionen (FI) misstänker att det nederländska handelsbolaget Market Wizard BV har brutit mot marknadsregler som förbjuder så kallad nakenblankning. En undersökning har inletts, skriver FI i ett pressmeddelande.