Den 28-årige mannen grät öppet under rättegången och bad om ursäkt flera gånger.
1 av 7
Den 28-årige mannen grät öppet under rättegången och bad om ursäkt flera gånger. - Foto: Foto: Scanpix/Montage
Han berättade att han skulle ha hjälp Johnny om han vetat om att det fanns kameror.
2 av 7
Han berättade att han skulle ha hjälp Johnny om han vetat om att det fanns kameror. - Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
Johnny vill se ett hårdare straff. Han lider fortfarande av svåra benskador.
3 av 7
Johnny vill se ett hårdare straff. Han lider fortfarande av svåra benskador.
Men istället för att hjälpa honom upp gick han från platsen.
4 av 7
Men istället för att hjälpa honom upp gick han från platsen. - Foto: Efterlyst/TV3
Han stod länge och tittade på Johnny som var kraftigt berusad.
5 av 7
Han stod länge och tittade på Johnny som var kraftigt berusad. - Foto: Efterlyst/TV3
Sedan bestämde han sig för att hoppa ner.
6 av 7
Sedan bestämde han sig för att hoppa ner. - Foto: Efterlyst/TV3
Flera minuter senare kommer tåget.
7 av 7
Flera minuter senare kommer tåget. - Foto: Efterlyst/TV3

Spårtjuvens dom överklagas – åklagaren vill se hårdare straff

Fängelse i 18 månader är alldeles för lite för den så kallade spårtjuven som lämnade småbarnspappan Johnny, 38, att dö på tunnelbanespåret. Det anser åklagaren Maria Gylder som överklagat domen.


Kan få stanna i Sverige

Den 28-årige mannen dömdes till 18 månaders fängelse och utvisning ur Sverige. Men det kan uppstå problem när han ska utvisas. Mannen saknar både pass och id-handlingar men säger att han är från Tunisien.

Tunisiens ambassad har tidigare berättat för Nyheter24 att man inte tänker ta in en person om det inte är bevisat att han är tunisisk medborgare. Just nu pågår ett arbete med att identifiera mannen. Hans fingeravtryck har skickats till Tunisien och polisen hoppas på svar.

– Vi måste ju ha ett ställe att skicka honom till, annars blir han kvar här. Men vi har 18 månader på oss att lösa detta och fixa fram id-handlingar, säger utredaren i fallet Dan Östman till Nyheter24.

STOCKHOLM. Det var den 8 september i år som den 28-årige mannen stal 38-årige småbarnspappan Johnnys värdesaker innan han lämnade honom att dö på tunnelbanespåret vid Sandsborgs t-banestation.

Straffet blev ett helt lands avsky och 18 månaders fängelse. Något som många ansåg var alldeles för milt. Nu får kritikerna medhåll av åklagaren Maria Gylder.

Åklagaren vill se ett straff på tre år och sex månader

Gylder har överklagat domen till Svea hovrätt och anser att hovrätten bör lägga till ytterligare två år på straffet. Åklagaren menar att tingsrätten inte tagit hänsyn till att 28-åringen agerat med stor hänsynslöshet när han lämnade Johnny på spåret.

Under rättegången vädjade spårtjuvens advokat Clea Sangborn till tingsrätten om att enbart se till det juridiska och de två fall av grov stöld som mannen gjort sig skyldig till. 

– Han räddade honom inte. Det är bedrövligt och omoralisk, men det är inte det han ska dömas för, sade Sangborn i rätten.

Åklagaren: "Ett fult brott"

Åklagaren Maria Gylder hävdade att 28-åringen utnyttjat situationen när Johnny fallit ner på spåret och därför ska dömas till ett hårdare straff.

– Jag anser inte att man ska döma till straffmaximum (sex år, reds anm). Det skulle vara i nivå med ett straff han hade fått om han uppsåtligen orsakat Johnny de här skadorna själv. Men det är ett fult brott och enligt min mening är straffvärdet fängelse i tre år och sex månader, säger åklagaren.  

TV3:s Efterlyst var först med nyheten om fallet. Se deras inslag här:


/
/
/
/
/
/
Dom
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!