Miiko Albornoz, 22, åtalas för sexuellt utnyttjande av barn.
1 av 3
Miiko Albornoz, 22, åtalas för sexuellt utnyttjande av barn. - Foto: SCANPIX / Bildbyrån
Han inledde karriären i Brommapojkarna.
2 av 3
Han inledde karriären i Brommapojkarna. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
2011 värvades han till Malmö FF.
3 av 3
2011 värvades han till Malmö FF. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Malmöstjärnan Albornoz åtalas för sexbrott

Malmö FF:s back Miiko Albornoz, 22, åtalas på tisdagen för sexuellt utnyttjande av barn. Han medger att han haft sex med en 14-årig flicka han fick kontakt med via Facebook.


Miiko Albornoz

Ålder: 22.

Klubbar i karriären: Brommapojkarna, Malmö FF.

U21-landskamper: 7.

MALMÖ. Malmö FF:s succévärvning och förre U21-landslagsmannen Miiko Albornoz åtalas för sexuellt utnyttjande av barn. 22-åringen har medgivit att han haft sex med en 14-årig flicka som han fick kontakt med via Facebook.

Brottet ska enligt åtalet ha ägt rum bara ett par dagar efter att den allsvenska fotbollssäsongen avslutats. "Miiko Albornoz har 8 november på [namn på gata i Malmö] haft samlag med målsäganden född 1998", står det. Albornoz "erkänner de faktiska omständigheterna".

Tar timeout från MFF

Nu är fotbollskarriären i MFF i fara. Klubbens vd Per Nilsson meddelar att man gemensamt kommit fram till att Albornoz ska ta en timeout. Han kommer inte att spela eller träna med laget under rättsprocessen. 

– Det är en allvarlig händelse som är tragisk för alla inblandade parter, säger han till Sydsvenskan.

Fallet har skadat föreningen.

– Naturligtvis är det skadat, men mycket handlar om hur vi hanterar detta. Det handlar om en straffmyndig person med ett individuellt ansvar. Men Malmö FF som klubb har också ett ansvar för etiska och moraliska värderingar. Skada har uppstått, vi kommer att intensifiera arbetet med etiska och moraliska värdegrunder, säger Nilsson till Sydsvenskan.

Enligt vd:n har flera spelare tagit illa vid sig.

– Många av dem är hans goda vänner. De har reagerat starkt, men de ser både händelsen och människan. Ingen försvarar händelsen, men människan stöttar man, säger han.

Kan dömas till två års fängelse

Rubriceringen var först våldtäkt mot barn men ändrades senare till sexuellt utnyttjande av barn. Den lägre graden beror vanligtvis på att gärningsman och offer varit ungefär lika gamla, att den minderåriga samtyckt till sex eller att det varit oklart att personen varit minderårig.

I och med att han åtalas för sexuellt utnyttjande av barn, inte våldtäkt, kan Albornoz slippa fängelse. Det lägsta straffet är villkorlig dom, dagsböter, skyddstillsyn eller samhällstjänst (eller en kombination av dessa). Maxstraffet är två års fängelse.

Malmö FF kommer ta ställning till om Albornoz kan vara kvar i klubben först efter en eventuell fällande dom.

/
tal
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

2 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.