Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Malmöstjärnan Albornoz åtalas för sexbrott

- 08/01/2013, 11:10 -
Miiko Albornoz, 22, åtalas för sexuellt utnyttjande av barn.
1 av 3

Miiko Albornoz, 22, åtalas för sexuellt utnyttjande av barn.

SCANPIX / Bildbyrån

Han inledde karriären i Brommapojkarna.
2 av 3

Han inledde karriären i Brommapojkarna.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

2011 värvades han till Malmö FF.
3 av 3

2011 värvades han till Malmö FF.

Claudio Bresciani / SCANPIX

Malmö FF:s back Miiko Albornoz, 22, åtalas på tisdagen för sexuellt utnyttjande av barn. Han medger att han haft sex med en 14-årig flicka han fick kontakt med via Facebook.

MALMÖ. Malmö FF:s succévärvning och förre U21-landslagsmannen Miiko Albornoz åtalas för sexuellt utnyttjande av barn. 22-åringen har medgivit att han haft sex med en 14-årig flicka som han fick kontakt med via Facebook.

Brottet ska enligt åtalet ha ägt rum bara ett par dagar efter att den allsvenska fotbollssäsongen avslutats. "Miiko Albornoz har 8 november på [namn på gata i Malmö] haft samlag med målsäganden född 1998", står det. Albornoz "erkänner de faktiska omständigheterna".

Tar timeout från MFF

Nu är fotbollskarriären i MFF i fara. Klubbens vd Per Nilsson meddelar att man gemensamt kommit fram till att Albornoz ska ta en timeout. Han kommer inte att spela eller träna med laget under rättsprocessen. 

– Det är en allvarlig händelse som är tragisk för alla inblandade parter, säger han till Sydsvenskan.

Fallet har skadat föreningen.

– Naturligtvis är det skadat, men mycket handlar om hur vi hanterar detta. Det handlar om en straffmyndig person med ett individuellt ansvar. Men Malmö FF som klubb har också ett ansvar för etiska och moraliska värderingar. Skada har uppstått, vi kommer att intensifiera arbetet med etiska och moraliska värdegrunder, säger Nilsson till Sydsvenskan.

Enligt vd:n har flera spelare tagit illa vid sig.

– Många av dem är hans goda vänner. De har reagerat starkt, men de ser både händelsen och människan. Ingen försvarar händelsen, men människan stöttar man, säger han.

Kan dömas till två års fängelse

Rubriceringen var först våldtäkt mot barn men ändrades senare till sexuellt utnyttjande av barn. Den lägre graden beror vanligtvis på att gärningsman och offer varit ungefär lika gamla, att den minderåriga samtyckt till sex eller att det varit oklart att personen varit minderårig.

I och med att han åtalas för sexuellt utnyttjande av barn, inte våldtäkt, kan Albornoz slippa fängelse. Det lägsta straffet är villkorlig dom, dagsböter, skyddstillsyn eller samhällstjänst (eller en kombination av dessa). Maxstraffet är två års fängelse.

Malmö FF kommer ta ställning till om Albornoz kan vara kvar i klubben först efter en eventuell fällande dom.