Polisen konfiskerade 90 liter från "alkoholbuske"

- 02/03/2013, 17:40
Polisen har gripit två personer, en man och en kvinna, för langning.
1 av 2

Polisen har gripit två personer, en man och en kvinna, för langning.

Polisen i Alvesta/Växjö / Facebook

Här är bilden som publicerades som "alkoholbusken" i höstas.
2 av 2

Här är bilden som publicerades som "alkoholbusken" i höstas.

Facebook

Langning. 50 till 60 liter sprit, 20 till 25 liter öl och ungefär 15 liter vin - så mycket kunde polisens ungdomsgrupp konfiskera i vad som numera kallas en "alkoholbuske".

ALVESTA. Vad är en alkoholbuske??

– Det är när vi har varit ute och jobbat med ungdomsgruppen och stött på berusade ungdomar som har sagt "vi har hittat alkoholen i en buske", berättar Scott Goodwin, chef för polisens ungdomsgrupp i Kronoberg, för Nyheter24.

Uttrycket stiftades av Goodwin i höstas i samband med en alkoholkonfiskering och hans inlägg fick tusentals likes på Facebook. 

På lördagen publicerades ännu ett inlägg om alkoholbuskar.

"Ungdomsgruppen har klippt en alkoholbuske i Alvesta!! Två personer sitter anhållna för grov olovlig alkoholförsäljning. Vi har ett stort antal namn på ungdomar som har plockat från busken som kommer att höras framöver", skriver Scott på Facebook.

Hur mycket alkohol konfiskerades?

– Jag har inga exakta siffror - men runt 50 till 60 liter sprit, 20 till 25 liter öl och ungefär 15 liter vin. Det var ett medelstort beslag med vanlig smuggelsprit som inte kostar så mycket. 

Det är svårt att avgöra hur mycket de två personer, en man och en kvinna, har tjänat på langningen eftersom man inte vet hur mycket de sålt eller hur lång tid verksamheten har drivits. 

Scott berättar om ett annat fall från 2011:

– Vi kunde konstatera att de tjänade totalt tre miljoner så det var ganska mycket. Men sen blev ju straffet tre år också.

Ungdomar som är hemmahörande och känner till langningen i Alvesta uppmanas nu kontakta polisen. 

"Hör av dig till oss så vi kan slippa åka till dig och överraska dina föräldrar", skriver polisen på Facebook.