Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bilinbrott kan fälla man för två grova våldtäkter

- 11/09/2013, 17:39 -
Polisen kunde säkra dna-spår efter ett bilinbrott.
1 av 3

Polisen kunde säkra dna-spår efter ett bilinbrott.

Scanpix

Dna:t kunde senare kopplas till två tidigare våldtäkter.
2 av 3

Dna:t kunde senare kopplas till två tidigare våldtäkter.

Scanpix

Nu riskerar mannen ett flerårigt fängelsestraff.
3 av 3

Nu riskerar mannen ett flerårigt fängelsestraff.

Scanpix

Dna-spår från ett bilinbrott i Vimmerby kan leda till att två grova våldtäkter förra sommaren klaras upp.

VIMMERBY. I juli förra sommaren utsattes en kvinna i Kungsbacka för en grov våldtäkt. Dagen efter våldtogs en kvinna i Göteborg under liknande omständigheter.

Polisen kunde senare koppla ihop fallen med hjälp av gärningsmannens dna. Men trots dna-bevis har utredningarna stått stilla – fram till nu. När en polispatrull nyligen kallades till ett bilinbrott i Vimmerby säkrades dna-spår från inbrottstjuven som senare skulle visa sig matcha dna:t från våldtäkterna.

Mannen har häktats för brotten

– Det här är ett tydligt exempel där DNA-spår i samband med ett vardagsbrott ger oss möjlighet att lösa två grova våldtäkter. Därför är det jätteviktigt att vi tar prov på misstänkta personer när lagstiftningen ger oss rätt till det, säger Inger Ohlsson på våld- och sexualbrottsroteln i Halland.

Gärningsmannen visade sig vara en 17-årig pojke hemmahörande i Skåne. Han anhölls i sin frånvaro och kunde gripas den 7 september. Han har nu häktats på sannolika skäl misstänkt för de två våldtäkterna och inbrottet.