Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD-toppen slipper åtal: "Missaktande – men inte brottsligt"

- 03/12/2013, 16:24
Thoralf Alfsson frias.
1 av 2

Thoralf Alfsson frias.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Förundersökningen om hets mot folkgrupp läggs ned.
2 av 2

Förundersökningen om hets mot folkgrupp läggs ned.

BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Sverigedemokraten Thoralf Alfsson har varit under utredning för hets mot folkgrupp – men nu läggs förundersökningen ned.

KALMAR. Den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Thoralf Alfsson polisanmäldes av föreningen Juridikfronten för hets mot folkgrupp – en polisutredning som nu läggs ned.

Polisanmäldes 2012

Det hela har sin grund i ett blogginlägg som Alfsson publicerade i juni 2012 där han bland annat skrev att "för varje somalier som får uppehållstillstånd i Sverige så ökar penningströmmen från Sverige till terroristorganisationen Al-Shabaab och mängden av drogen khat som förs in i Sverige ökar med kvadraten".

Alfsson polisanmäldes redan då, men man beslutade vid den tiden att inte inleda någon förundersökning. Ett beslut som man senare kom att ändra när Juridikfronten i november i år begärde en omprövning och en förundersökning inleddes.

"Missaktande mot en folkgrupp"

En förundersökning som nu alltså läggs ned. Chefsåklagare Jan Pernvi skriver i sitt beslut att "blogginlägget innehåller vissa uppgifter som är missaktande mot en folkgrupp men inte till den grad att brottslig gärning kan anses föreligga, särskilt mot bakgrund av att inlägget gjorts på politikerns egen blogg".

Dessutom pekar Pernvi på att innehållet i blogginlägget vid tidpunkten varit föremål för en "mer allmän debatt och saklig diskussion i medierna i vart fall under 2010".