"Bögar borde hängas" inget brott – polisen hade gammal lagbok

- 11/03/2014, 11:12 -
Det gäller att ha rätt upplaga.

Det gäller att ha rätt upplaga.

TT

2003 förbjöds hets mot folkgrupp på grund av sexuell läggning. Men det hade inte polisen så bra koll på. Deras lagbok var nämligen äldre än så.

NYBRO. "Alla bögar borde hängas".

Så stod det i en kommentar på Facebook som Nybrobon Alexandra Dahlqvist, 22, bestämde sig för att anmäla till polisen. Men när hon hörde av sig via växeln på 114 14 fick hon svaret att det inte går.

"Hade tagit fram lagen på riksdagens hemsida"

Polisen i andra änden bad om att få återkomma och sa sedan att sexuell läggning inte kan vara grund för hets mot folkgrupp.

– Då läste jag upp vad jag hade framför mig, jag hade tagit fram lagen på riks­dagens hemsida och där står det ju mycket tydligt, säger Dahlqvist till Barometern.

2003 förbjöds hets mot folkgrupp på grund av sexuell läggning. Men polisen som svarade på samtalet ska ha haft tillgång till en lagbok som var äldre än så.

Polisen: "Ja det är ju inte bra det här"

När Barometern testade att göra samma sak som Dahlqvist fick de samma svar – från en annan polis. 

– Ja, det är ju inte bra det här. Jag tog bara ner en bok från hyllan här. Sedan gick jag ut på en juridiksida på internet och då insåg jag misstaget. Jag tittade i en för gammal lagbok. Det var slarv från min sida, säger befälet till tidningen.

Trots att Dahlqvist påpekade för polisen att lagen ändrats fick hon inte göra någon anmälan. Enligt befälet Barometern talat med får inte polisen neka någon att anmäla.