Vakterna satte sig på pojken.
1 av 5
Vakterna satte sig på pojken. - Foto: Faksimil SVT
Från början är situationen lugn mellan pojkarna och vakterna.
2 av 5
Från början är situationen lugn mellan pojkarna och vakterna. - Foto: Faksimil SVT
Det är när de nämner att polisen ska komma som en av pojkarna reagerar.
3 av 5
Det är när de nämner att polisen ska komma som en av pojkarna reagerar. - Foto: Faksimil SVT
Då blir ingripandet våldsamt.
4 av 5
Då blir ingripandet våldsamt. - Foto: Faksimil SVT
Leif GW Persson anser inte att vakterna kunde agerat annorlunda.
5 av 5
Leif GW Persson anser inte att vakterna kunde agerat annorlunda. - Foto: Faksimil SVT/TT Bild

Brukade våld mot 9-åring – slipper åtal

Åklagaren har fattat sitt beslut – vakterna hade rätt att göra det ingripande de gjorde.


MALMÖ. Det var i början av januari som ett klipp snabbt spreds – ett klipp som visade hur en vakt gjorde ett våldsamt ingripande mot en nioårig pojkeMalmö C.

Det hela utvecklade sig till en historia när de båda pojkarna som var inblandade försvann, och senare återfanns. Ingripandet kritiserades hårt, samtidigt som falska rykten om de båda pojkarna spreds på nätet.

Vakternas ingripande försvarades dock av Leif GW Persson – som nu också får medhåll av åklagaren i Malmö som lägger ner åtalet.

– Det är min samlade bedömning av allt material. Vi har gjort en förundersökning som innehåller en hel del förhör och annat material också i form av övervakningsfilmer. Jag har gjort den bedömningen att sammantaget finns det inte anledning att anta att brott som hör under allmän åtal förekommit. Det vill säga att ordningsvakterna hade rätt att göra det här ingripandet, säger åklagaren Ulf Hansson till Sydsvenskan.

"En bedömningsfråga"

Han säger till tidningen att han "i det här fallet har jag gjort bedömningen att de hade rätt till det" men att det är svårt att säga exakt var gränsen går.

– Det är en bedömningsfråga. Jag gör den bedömningen att de har rätt att använda det våldet de använt. Sen kan man aldrig säga att det är två slag, eller ett tryck eller två knuffar. Det går liksom inte att säga, Hansson till Sydsvenskan.

/
/
/
/
tal
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ljusare förhoppningar kring tysk ekonomi

Schweizisk klockexport ur led

Suget efter schweiziska lyxklockor minskar tydligt. I februari sjönk exporten med 3,8 procent på årsbasis – blott andra gången de tre senaste åren som man noterar fallande exportsiffror.

Åtvidaberg: Polisen rapporterar om skottlossning

"Höga smällar var misstänkt skottlossning", skriver polisen på sin hemsida.

Populära butiken tvingas stänga efter 172 år: "Bestörta"

I 172 år har den kända skinnbutiken lockat till sig turister, sommargotlänningar och öbor. Men nu tvingas Visbys äldsta affär att stänga.

Försvagad sits för Danmarks regering

Den danska regeringens position försvagas och Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne stärks sedan en folketingsledamot bytt parti till hennes och en politisk vilde också bestämt sig för att gå med där.

Ras för bitcoin

Kryptovalutor som bitcoin faller kraftigt och just bitcoin har under morgonen backat drygt 5 procent. Nedgången betyder att en bitcoin nu handlas kring drygt 63 800 dollar vilket innebär en nedgång på 10 procent de senaste fem dagarna.