Sadistisk pedofil gripen efter veckor på rymmen från rättspsyk

- 25/06/2015, 20:04 -
Har nu gripits.
1 av 4

Har nu gripits.

Polis / TT

Mannen greps i Turkiet.
2 av 4

Mannen greps i Turkiet.

TT NYHETSBYRÅN

Detta efter att ha spårats av Fast-gruppen.
3 av 4

Detta efter att ha spårats av Fast-gruppen.

TT NYHETSBYRÅN

Mannen fångades på övervakningsfilmer.
4 av 4

Mannen fångades på övervakningsfilmer.

Polis

Efterlystes som "extremt farlig" – nu är dömde pedofilen gripen, kan Nyheter24 avslöja.

Den 49-årige man som i början av juni rymde från rättspsyk i Sundsvall, efter att tidigare ha dömts för sexövergrepp på barn, har gripits i Turkiet efter att han lokaliserats av Fast-gruppen. Det kan Nyheter24 nu avslöja.

Mannen som beskrevs som "extremt farlig" och "sadistisk", enligt Expressen, greps strax efter klockan 16 i dag i den turkiska turistorten Antalya. Gripandet beskrivs av polis som lugnt.

Varför mannen reste till Turkiet är okänt då han inte har någon känd anknytning till landet, men efter mannens försvinnande så kontaktade Fast-gruppen vid Rikskriminalpolisen omedelbart Socialstyrelsen som snabbt begärde en internationell efterlysning via Interpol.

Bild: Polisen

– Ärendet behandlades med hög prioritet i bägge länderna på grund av att mannen bedömdes som samhällsfarlig. Trots det tog det tid att gripa mannen, säger en inspektör vid Fast till Nyheter24 och fortsätter:

– Anledningen till detta var dels att byråkratin kring internationella arresteringsorder är långsammare utanför EU, men också för att spaningsarbetet försvårades väsentligt av att mannen redan under tisdagen fick reda på att han var lokaliserad i utlandet genom svensk media vilket hjälpte honom att hålla sig undan.

Bild: TT

FAST-gruppen fick också snabbt information om att mannen planerade att resa vidare till Asien men genom ett intensivt spaningsarbete från den turkiska polisen kunde mannen lokaliseras till Antalya där han alltså också greps. Nu väntar ett utlämningsärende innan mannen kan återföras till Sverige.