Har nu gripits.
1 av 4
Har nu gripits. - Foto: Polis / TT
Mannen greps i Turkiet.
2 av 4
Mannen greps i Turkiet. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Detta efter att ha spårats av Fast-gruppen.
3 av 4
Detta efter att ha spårats av Fast-gruppen. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Mannen fångades på övervakningsfilmer.
4 av 4
Mannen fångades på övervakningsfilmer. - Foto: Polis

Sadistisk pedofil gripen efter veckor på rymmen från rättspsyk

Efterlystes som "extremt farlig" – nu är dömde pedofilen gripen, kan Nyheter24 avslöja.


Mer om Fast:

Fast-gruppen är specialiserad på att spåra personer som är internationellt efterlysta av svenska eller utländska myndigheter för lagföring eller för att avtjäna fängelsestraff.

Läs mer på polisens hemsida.

Den 49-årige man som i början av juni rymde från rättspsyk i Sundsvall, efter att tidigare ha dömts för sexövergrepp på barn, har gripits i Turkiet efter att han lokaliserats av Fast-gruppen. Det kan Nyheter24 nu avslöja.

Mannen som beskrevs som "extremt farlig" och "sadistisk", enligt Expressen, greps strax efter klockan 16 i dag i den turkiska turistorten Antalya. Gripandet beskrivs av polis som lugnt.

Varför mannen reste till Turkiet är okänt då han inte har någon känd anknytning till landet, men efter mannens försvinnande så kontaktade Fast-gruppen vid Rikskriminalpolisen omedelbart Socialstyrelsen som snabbt begärde en internationell efterlysning via Interpol.

Bild: Polisen

– Ärendet behandlades med hög prioritet i bägge länderna på grund av att mannen bedömdes som samhällsfarlig. Trots det tog det tid att gripa mannen, säger en inspektör vid Fast till Nyheter24 och fortsätter:

– Anledningen till detta var dels att byråkratin kring internationella arresteringsorder är långsammare utanför EU, men också för att spaningsarbetet försvårades väsentligt av att mannen redan under tisdagen fick reda på att han var lokaliserad i utlandet genom svensk media vilket hjälpte honom att hålla sig undan.

Bild: TT

FAST-gruppen fick också snabbt information om att mannen planerade att resa vidare till Asien men genom ett intensivt spaningsarbete från den turkiska polisen kunde mannen lokaliseras till Antalya där han alltså också greps. Nu väntar ett utlämningsärende innan mannen kan återföras till Sverige.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

E-handeln fortsätter att öka

Sverige näst bäst på patent

Sverige är ett fortsatt starkt patentland, med Ericsson i spetsen. Detta enligt nya siffror från europeiskt håll. Det visar att det finns en tro på framtiden, säger Sara Backman, avdelningschef på Patent- och registreringsverket.

Näringslivets känga till regeringen: Sluta snåla

Sluta snåla, inflationen är borta, tycker Svenskt Näringsliv som uppmanar regeringen att rusta upp skruttiga järnvägar och vägar. Men brist på arbetskraft riskerar sätta fart på inflationen igen.

Trots AI: Färre studenter fast för fusk

1 timme sedan
För andra året i följd minskar antalet studenter som stängs av eller varnas för fusk. Farhågorna om att AI-verktyg skulle leda till ökat fusk har alltså ännu inte besannats.

"Stöd" för Putin att ta nya riskabla beslut

1 timme sedan
Ett falskt valresultat ska visa att Vladimir Putin har haft rätt hela tiden. Och det öppnar för nya drastiska beslut. För att bryta ned Ukrainas försvar antas många nya ryssar behöva kallas in till invasionsstyrkorna.

Blinken på ny resa i hopp om vapenvila

1 timme sedan
USA:s utrikesminister Antony Blinken reser till Saudiarabien och Egypten. På dagordningen: få till en vapenvila mellan Israel och Hamas samt öka hjälpsändningar i Gaza, uppger USA:s UD.