Tortyr, saxmord och hämnd – här är barnen som mördat

I både Sverige och utomlands har flera barn under 15 år dömts för mord. Här är några berättelser om barn som mördar.


För några år sedan sändes SVT-dokumentären "Fallet Kevin". Där tas ett uppmärksammat fall från 1998 upp där 4-årige Kevin hittas död på en lastpall vid en strand vid Glafsfjorden i Arvika. De skyldiga pekades ut som två bröder i åldern 5 och 7 år gamla. De dömdes aldrig och utredningen har mötts av skarp kritik. Här kan du läsa allt du behöver veta om fallet.

I den här artikeln möter ni barn som blivit dömda och erkänt mord i Sverige och utomlands.

Det så kallade "Ljungbyfallet"

Den 16 oktober 2011 försvann en fyraårig pojke från en lekplats i Ljungby. Vid 22-tiden hittades han död i en skogsdunge. Polisen fick snabbt ett hett spår att ett annat barn dödat pojken.

Ett trettiotal poliser arbetade med fallet och ytterligare åtta personer från riksmordkommissionen kallades in för att genomföra bland annat 540 förhör, däribland 65 med barn. En tioårig pojke blev snabbt intressant och i december offentliggjordes att fyraåringen hade strypts med ett hopprep av tioåringen.

Inget åtal väcktes i fallet och fram tills dess var det den femte mordutredningen där ett barn stått som gärningsperson.

Saxmordet i Södertälje

En elvaårig pojke hittades i maj 2001 gömd, död och med svåra stickskador bakom en sandlåda nära sitt hem i Hovsjö.

Tidigt får polisen misstankar att det är ett barn som mördat och efter två månader blev det tydligt att gärningsmannen var en jämnårig kompis.

Mordvapnet var en sax.

Festen som spårade ur

På en föräldrafri fest i Högsbo/Frölunda i Göteborg 2000 så spårar det ur. En av festdeltagarna, en 14-årig pojke, sticker en kniv i halsen på en 16-åring. De ska ha känt varandra sedan tidigare.

Det kom aldrig fram uppgifter på att de skulle varit osams men det finns teorier om vad som kan ha hänt. Det kan ha rört sig om en bråk om en tjej som båda var intresserade av. Det kan också ha varit en farlig lek som urartade och ledde till döden.

Mobbning ledde till mord

Efter en tid av mobbning ska en 14-årig pojke ha huggit ihjäl en ett år äldre kille på Göingeskolan i Skåne. Båda pojkarna var elever på skolan.

Enligt uppgift och i polisens utredning var droppen att den mördade pojken ska ha misshandlat och samtidigt filmat 14-åringen. Filmen spreds senare i sociala medier.

Pojken erkände mordet och placerades på ett särskilt ungdomshem. Inget åtal väcktes i fallet.

Mordet som skakade Norge

I oktober år 1994 var femåriga Silje Redergard på en fotbollsplan i Trondheim och lekte med två sexåriga pojkar i snön. Helt plötligt blev leken blodigt allvar och killarna började att slå Silje.

Hon lämnades nedslagen och avklädd att dö i snön. Riktigt varför det skedde har inte polisen fått svar på, men en av pojkarna ska i förhör ha sagt: "vi slog henne tills hon slutade gråta".

Pojkarna fick byta förskola för att kunna leva ett "så normalt liv som möjligt". Men en av pojkarna har enligt uppgift haft svårt med missbruk som vuxen. Efter mordet blossade en debatt om våld i barnprogram upp och särskilt program som Power Rangers och Ninja Turtles fick kritik.

Mördade två små pojkar

Mary Bell var elva år när hon mördade två små pojkar. År 1968 i Newcastle, England, begick hon först ett mord på fyraåriga pojken Martin Brown som ströps till döds i ett övergivet hus.

Det andra mordet fick hon hjälp av sin 13-åriga kompis Norma Joyce Bell där treårige Brian Howe ströps till döds och hittades med ett inristat "M" på magen.

Enligt uppgift så hade Mary problem i hemmet och i skolan pratade hon ofta om hur hon ville "skada andra människor".

Hon släpptes 1980 från fängelset och har levt under skyddad identitet. Mary skrev tillsammans med Gitta Sereny boken "Ohörda rop" som handlar om hur illa hennes prostituerade mamma behandlade henne.

Torterade en tvååring

När man pratar om barnmördare så tänker många på Robert Thompson och Jon Venables. De var elva år gamla när de skolkade från skolan och sen tar med sig tvååriga James Bulger från en shoppinggalleria i Merseyside i februari 1993.

De släpade med sig den lille pojken och torterade honom i timmar. Sedan lämnade de honom vid ett järnvägsspår.

I förhör ska de ha sagt att "det bara hände". Enligt vittnen ska tvååringen ha gnytt och gråtit när han togs ut från gallerian – pojkarna ska då ha sparkat på honom.

Det tvååriga offret James. Samtliga bilder Arkiv/Polisen.

Fallet blev extremt stort i Storbritannien och många ville att pojkarna skulle dömas till dödsstraff. De båda erkände, dömdes till fängelse tills i början av 2000-talet och fick sen nya identiteter. Jon Venables har dock efter frigivandet dömts för barnporrbrott – och gavs på nytt ny identitet.

"Roligare än algebra"

14-åriga Barry Dale Loukaitis klädde sig i cowboykostym och tog med sig pappans jaktgevär och .357 Magnus-pistol till sin skola i Moses Lake, Washington den 2 februari 1996.

Under en mattelektion klev han in och sköt sin lärare Leona Caires och två 14-åriga klasskamrater Arnold Fritz och Manuel Vela Jr. Efter mordet yttrade han orden "det här är roligare än algebra, va?" till sina chockade överlevande klasskamrater.

Efter mordet kom det fram att 14-åringen led av extrema gudkomplex och såg sig själv som en räddare.

Mördade för metallskrot

Blott sexåriga Carl Newton Mahan var ute tillsammans med sin åttaårige kompis Cecil Van Hoose och letade metallskrot. Målet var att sälja det för att tjäna pengar i det ekonomiskt utsatta USA år 1929.

Carl hittade en fin bit metall någonstans i Paintsville, Kentucky, men den slet Cecil snabbt från hans händer. Då sprang sexåringen hem, hämtade sin pappas hagelgevär och sköt ihjäl sin åttaårige kompis.

I rättssalen chockerades man av hans unga ålder, dessutom brukade han sova middag under förhandlingarna. Han dömdes aldrig eftersom han ansågs vara alldeles för ung.

"Badkarsflickorna"

År 2013 kom ett larmsamtal in till 911. Två systrar, 15 och 16 år gamla, fanns på andra sidan luren och förklarade att deras mamma låg livlös i badkaret. Larmoperatören blev väldigt förvirrad då systrarna inte verkade intresserade av att hjälpa sin mamma. Men fallet ansågs vara en olycka, tills nya uppgifter kom fram.

Det visade sig att de båda systrarna Sandra och Beth Andersen, från Toronto i Kanada, under en längre tid planerat att mörda sin deprimerade och alkoholiserade mamma för att få pengar. Målet var att resa ute i Europa med sina vänner.

Flera av deras kompisar hjälpte till och på deras dator hittades flera sökningar på kodein, badkar och drunkning. De mördade sin mamma med hjälp av en alkoholdrink spetsad med kodein som gjorde henne långsam. Sen dränkte de henne i badkaret.

Samtidigt skrev deras påhejande kompisar i en chatt: "Glöm inte att använda handskar".

Systrarna dömdes till tio års fängelse och 2014 kom en film om händelsen ut vid namn "Perfect sisters".

Besatt av att döda

15-åriga Alyssa Bustamente från Cole Country, Missouri, i USA verkade vara en helt vanlig tonåring. Tills du såg hennes Youtube-konto där hennes största intresse var listat som "att döda".

Det gjorde hon senare. Alyssa gick till sin nioåriga granne Elizabeth Olten den 21 oktober 2009 och ströp, knivhögg och skar halsen av henne.

Senare skrev hon i sin dagbok:

"Jag fucking mördade precis någon. Jag ströp dem och skar halsen av dem och knivhögg dem och nu är de död. Jag vet inte hur jag känner just nu. Det var faaantastiskt. Så snart som den där "ohmygod jag kan inte göra det här"-känslan går över så är det väldigt skönt. Jag är ganska nervös och skakig just nu. K, jag måste till kyrkan nu... Lol."

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.