Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Våldtäkt och tortyr – här är barnmorden som skakade Sverige

- 04/11/2017, 18:42 -

Som tur är, är barnmord väldigt ovanligt i Sverige. Men när det händer lämnas ingen oberörd och deras namn glömmer vi aldrig.

Varje år dör omkring hundra personer i Sverige av dödligt våld. Det kan vara misshandel, dråp eller mord.

Att det är barn som mördas är desto ovanligare. Enligt en studie från Karolinska Institutet är det 0,4-0,6 på 100 000 barn som mördas varje år i Sverige, där tre fjärdedelar av gärningsmännen är en förälder.

Mord på barn har en tendens att beröra oss extra mycket. Här är sex mord som har skakat Sverige.

Mordet på skolgården

Bild: Polisen rekonstruerar händelseförloppet.

20 november 1994 begav sig 15-årige Thomas Michelsen till Varagårdsskolan i Bjuv. Där skulle han möta två bröder, då 16 och 17 år gamla, som skulle ge en överraskning till honom.

Dagen efter hittades han mördad. 

Thomas Michelsen hade slagits ihjäl med en planka och en tio kilo tung sten mitt på skolgården.

I tre månader hade bröderna planerat mordet på Thomas. De övervägde mellan flera mordvapen som hammare, luftpistol och grillspett. Efteråt ska de ha uppgett att de fick en "kick" av mordet och inte kände någon ånger.

Bröderna dömdes till sex års fängelse och fick därmed det strängaste straffet någon under 18 år fått i Sverige.

Mordet på Engla

Bild: Polisen/TT

5 april 2008 försvann 10-åriga Engla Höglund på väg hem från en fotbollsträning hemma i Stjärnsund, Dalarna. Hennes försvinnande fick direkt stor uppmärksamhet i media och runt 200 personer engagerade sig i sökandet.

Efter ett par dagar greps Anders Eklund vid Hallandsåsen. 42-åringen hade av en slump fångats på bild av en privatperson som testat sin kamera. Samma person hade bara stunden innan fångat Engla på bild när hon cyklade längs grusvägen. Polisen misstänkte snabbt att Eklund hade förföljt Engla. 

Efter flera förhör erkände Eklund att han hade kört om Engla, stannat sin bil och väntat på henne. När hon stannade ska han ha förgripit sig på henne. Engla gjorde motstånd och fick tillfälle att fly, men Eklund lyckades återigen tag på henne. Då tog han livet av henne.

Englas kropp hittades svårt bränd 2 mil söder om Valbo i Gästrikland. Anders Eklund dömdes till livstids fängelse för bland annat mord och grov våldtäkt mot barn.

Fallet Bobby

Bild: TT

Utvecklingsstörde Bobby Äikiä, 10, anmäldes försvunnen vid informationsdisken på Bäckebols köpcentrum i Göteborg 29 januari 2006. Hans mamma och styvpappa påstod att Bobby hade väntat i bilen, men inte varit där när de kom tillbaka.

Men sanningen var något helt annat. Runt två veckor innan hade föräldrarna virat in Bobbys döda kropp i kedjor och sänkt den i ett isvak i Lovsjön utanför Jönköping.

Bobby hade torterats regelbundet av sin mamma och styvpappa i ungefär en månads tid.

Detta genom elstötar och stearin, han spändes fast, piskades, och blev slagen. Någon gång tejpades hans nerbajsade kalsonger fast runt hans huvud. Bobby fick även elchocker och dammsugare tryckt mot könsorganet, och tvingades dricka sprit med hjälp av en tratt.

Till slut dog Bobby av att ha kvävts av sina egna spyor. Mamman och styvpappan dömdes bland annat för grov misshandel, grovt vållande till annans dö och brott mot griftefriden.

Mordet på Lisa Holm

Bild: TT

7 juni 2015 skulle Lisa Holm, 17, precis ta moppen hem från sitt extrajobb i Blomberg, Götene kommun. I ett sms meddelade hon sina föräldrar att hon var på väg hem. Det var det sista familjen fick höra från Lisa.

När Lisa inte kom hem anade familjen onåd och hennes pappa bestämde sig för att köra mot kafét, i hopp om att möta henne längs vägen. Väl framme sågs inte Lisa till – men hennes moped stod där.

Efterföljande dagar pågick stora sökinsatser efter Lisa. Till slut, fredagskvällen 12 juni hittades även Lisas kropp. Den var intryckt i ett klädskåp i en arbetsbod i Martorp.

Knappt en timme tidigare hade polisen hämtat in tre personer. En av dem var 35-årige Nerijus Bilevicius som alla bevis pekade mot. Bland annat hittades hans sperma och blod i närheten av ladan såväl som insidan av Lisas kläder. Bilevicius dömdes till livstids fängelse, och har alltid hävdat sin oskuld.

Undersökningen visade att Bilevicius ska ha hängt Lisa i en snara, tejpat runt hennes huvud över näsa och mun och förgripit sig på henne. Experter har inte kunnat komma överens huruvida Lisa Holm dog av hängningen eller av strypning. 

Helénmordet – mysterierna som dog med mördaren

Bild: TT/Polisen

När 10-åriga Helén Nilsson den 20 mars 1989 skulle möta upp två vänner i Hörby försvann hon spårlöst. Sex dagar senare hittades hennes kropp i en plastsäck, vid en skogsdunge utanför Tollarp i Skåne.

Länge var fallet olöst och ännu finns det en hel del oklarheter kring fallet. 

Under utredningen kom polisen fram till att Helén troligtvis hållits vid liv under flera dagar, i fångenskap hos förövaren. Men vem var förövaren egentligen?

Trots dna-spår i form av sperma på och i kroppen, var tekniken på den tiden så dålig att analyser inte kunde genomföras utan att förstöra bevismaterialet. Istället fattades beslut att frysa ner proverna, för att i framtiden kunna testa dem.

2004 kunde en misstänkt bindas till brottet genom just dna-fynden. Polisen ska ha fått upp ögonen för den misstänkta Ulf Olsson då en kvinna under en middag berättade för en polis hur hon alltid hade misstänkt en arbetskollega. På arbetsplatsen i Höör hade han gjort sig känd för sin udda kvinnosyn och syn på unga flickor. 

Olsson, som själv alltid hävdade sig oskyldig till mordet, dömdes till rättspsykiatrisk vård 2005. 10 januari 2010 begick han självmord. 

Hur hans sperma hamnade i Heléns kropp fick polisen aldrig svar på. I en intervju med Kvällsposten pratade Olsson om hur det kunde ha gått till. Han menade att han måste ha varit drogad samtidigt som någon lyfte honom upp och ner för att göra de rörelser som krävs för att plantera DNA i kroppen. 

Ljungbyfallet 

Bild: TT

I oktober 2011 hittades en fyraårig pojke död i en skogsdunge i Ljungby. Han hade varit försvunnit från lekplatsen vid 17-tiden, och polis, hundpatruller och frivilliga sökte efter honom.

När pojken återfanns död inledde polisen en förundersökning om mord. Länge hölls det hemligt vilka skador pojken hade, men redan 19 oktober, bara tre dagar efter hans död, började polisen rikta misstankarna mot ett annat barn. En tioåring, som då begärdes få ett juridiskt biträde.

Det var snabbt ett stort pådrag. Ett trettiotal poliser, åtta personer från riksmordskommissionen och rikskrims gärningsmannaprofilgrupp med expertis inom teknik, medicin och psykologi kopplades in.

14 december blev det offentligt att fyraåringen ska ha strypts med ett hopprep. Tioåringen berättade själv vad som hade hänt, och ärendet ansågs avslutat. Eftersom han var under 15 år väcktes inget åtal. 

Läs också om 6 mord med helt sjuka motiv

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kommer du ihåg något av fallen?