Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Han skrev om Södertäljemaffian – attackerades under boksignering

- 14/11/2017, 18:05 -

Efter att journalisten Baris Kayhan släppte en bok om de kriminella nätvärken i Södertälje attackerades han – under en boksignering.

Journalisten Baris Kayhan släppte nu i oktober en bok om de kriminella nätvärken i Södertälje som växte fram under slutet av 90-talet, men som först i slutet av 00-talet började synas för allmänheten.

Boken, som heter "Nätverket – Södertäljemaffians uppgång och fall", handlar om ett gäng barndomsvänner som växte upp tillsammans i kransförorterna Ronna, Geneta och Hovsjö strax utanför Södertälje centrum – och som sen började att begå brott.

Men boken handlar också om hur det uppstod två rivaliserande gäng i Södertälje och hur två barndomsvänner tillslut blev bittra dödsfiender.

Baris KayhanBaris Kayhan intervjuad av Nyheter24.

Ämnena och händelserna som Baris Kayhan skriver om i boken kan av vissa uppfattas som känsliga. Han berättar att han själv inte blev hotad – innan boken kom ut.

Men efter att den släpptes i oktober blev han attackerad under en boksignering i Södertälje.

– Det var någon som kom fram och sprejade alla böcker och hela omgivningen så att det stank jättemycket. Det var ett medel som man använder för att skingra folkmassor vid upplopp, säger Baris Kayhan till Nyheter24.

Mannen som attackerade honom använde så kallad stinkspray. Bokförlaget valde sedan att polisanmäla händelsen.

– Det var lite chockerande faktiskt, säger Baris Kayhan.

Hur kändes det?

– Då var jag förbannad och lite förvånad för jag vet att det inte var någon av dem jag hade intervjuat som gjorde det. De skulle inte förlora respekten på det sättet. Det skulle vara under deras värdighet.

2010 mördades de två bröderna Eddie och Yaacoub Moussa brutalt inne på en spelklubb. Morden var kopplade till de kriminella gängen i Södertälje. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Baris Kayan säger att han är medveten om att det finns människor som inte gillar vissa saker som står i boken. Känsliga ämnen och personliga berättelser.

Men han menar samtidigt att det är hans roll som journalist att rapportera om saker i samhället som är viktiga att lyfta fram i ljuset.

Är du rädd?

– Jag vet inte vad jag ska förvänta mig. Jag kan förstå att folk blir arga, men samtidigt är det en saklig och opartisk berättelse. Eftersom min adress finns på nätet är jag lite mer vaksam när jag går hem eller från hemmet. Tittar en extra gång. Är det en bil jag inte känner igen? Jag tar olika vägar till lägenheten. Det är inget jag vill göra, men det blir så per automatik, säger Baris Kayhan.

Se mer från intervjun med Baris Kayhan i klippet högst upp.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Hade du hört talas om Södertäljemaffian?