Patenträtten hotas av ett lagförslag från Vladimir Putins parti "Enad Front".
Patenträtten hotas av ett lagförslag från Vladimir Putins parti "Enad Front". - Foto: Mikhail Klimentyev/Sputnik/Kremlin Pool Photo/AP Photo/Vladimir Kondrashov/TT

Putins slag mot storföretagen – vill överta dem när de lämnar Ryssland

Nu har Vladimir Putins parti lagt fram ett lagförslag som riskerar att få allvarliga konsekvenser för svenska bolag. Storföretag som Ikea, H&M och Volvo kan bli övertagna av den ryska staten.


Flera stora företag har med anledning av Rysslands invasion av Ukraina pausat sin verksamhet i Ryssland, stoppat sin försäljning dit eller dragit sig ur landet helt. Flera svenska företagsjättar har nyligen valt att lämna Ryssland, såsom Volvo, Ikea och H&M. 

Ikea har tillfälligt stängt ner alla butiker och verksamheter i Ryssland och Belarus, efter att ha mottagit kritik för att de haft öppet en längre period under det pågående kriget. Däremot kommer shoppingcentret Mega som också ägs och drivs av Ikea hålla öppet i Ryssland. 

Foto: AP Photo/Dmitri Lovetsky/TT

– Vi ser till vad vi kan göra för de många människorna, som behöver mat och mediciner. Shoppingcentren kommer att hålla öppet som vanligt, säger Tolga Öncü, globalt ansvarig för Ikeas detaljhandel, till TT.

Även H&M har blivit kritiserade för att hålla sina affärer öppna, men meddelade den 2 mars i ett pressmeddelande att de tillfälligt stängt butiker och försäljning i både Ryssland och Ukraina, med hänvisning till kunder och personals säkerhet.

Vladimir Putins partis nya lagförslag – de här länderna står på listan över “ovänliga länder”

Att flera av världens företagsjättar drar sig ur landet innebär att Ryssland nu står inför en historisk omställning. Utöver de svenska företagen har även storföretag såsom Apple och McDonalds dragit sig ur landet. 

Foto: Leif R Jansson/SCANPIX/TT

Som svar på utvecklingen har nu Vladimir Putins parti “Enad Front” lagt fram ett lagförslag som innebär att företagen som dragit sig ur Ryssland kan komma att övertas av den ryska staten. Partiet föreslår att bolag som ägs till mer än 25 procent av utlänningar i vad de kallar för “ovänliga länder” och ämnar lämna landet ska övertas av staten. 

Premiärministern Michail Misjustin har också meddelat att immateriella rättigheter från innehavare från länderna på listan inte kommer gälla. Således kommer inte Ryssland ta hänsyn vid patent från bolagen från de “ovänliga” länderna. De länder som ingår på listan är exempelvis USA och alla EU-länder.

Så kommer Rysslands lagförslag påverka svenska företag

Lagförslaget kan påverka de svenska storföretagen mycket. Ikea, H&M och Volvo är några av de svenska bolagen som har störst intäkter av företagen i Ryssland. 

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Christina Wainikka, policyexpert för immaterialrätt på Svenskt Näringsliv, berättar för DN att det kan få både kortvariga och långvariga konsekvenser.

– Ryssland bryr sig inte om dessa rättigheter längre. Det innebär att den som gör det som normalt sett hade varit ett intrång i patenträtten nu slipper sanktioner. I praktiken betyder det att patenten slutar att gälla, säger hon.

– De immaterialrättsintensiva företagen står för 96 procent av EU:s export till omvärlden. Sverige ligger också där någonstans. Så för många företag som verkar på den ryska marknaden är varumärke och patent otroligt viktigt, fortsätter Christina Wainikk till DN.

/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.