Statsminister Magdalena Andersson (S).
Mer svenska vapen till Ukraina kan inte uteslutas, deklarerar statsminister Magdalena Andersson (S) på en presskonferens i riksdagen. - Foto: Matt Dunham/TT och Jonas Ekströmer/TT

Magdalena Andersson (S) utesluter inte mer vapen till Ukraina

Fortsatt stöd till Ukraina, både humanitärt och militärt, är viktigt enligt statsminister Magdalena Andersson (S).
– Det är vi också från svensk sida tydliga med att vi vill göra bilateralt, säger hon på en presskonferens i riksdagen.


— Jag utesluter inte ytterligare vapenstöd från Sverige, säger statsminister Magdalena Andersson (S) på onsdagens presskonferens.

Magdalena Andersson (S): "Ett brutalt angrepp"

Uttalandet görs sedan hon varit i riksdagen för att återrapportera från det informella toppmötet i Versailles, Frankrike, i slutet av förra veckan.

— Kriget är ett brutalt angrepp på Ukrainas rätt att välja sin egen väg, på dess befolkning och hela landet, säger Magdalena Andersson.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sverige har skickat 5 000 pansarskott till Ukraina

Sedan ryska styrkor inledde sitt invasionskrig mot Ukraina den 24 februari – som krävt hundratals civila dödsoffer och drivit miljontals ukrainare på flykt in i EU – har Sverige bland annat skickat 5 000 pansarskott av typen AT4. Därutöver har Sverige levererat skyddsvästar, hjälmar och fältransoner till Ukraina – allt i linje med ett riksdagsbeslut.

Magdalena Andersson tillägger att när det gäller EU-länder så är hon redo att besluta om att skicka svenska styrkor till länder vid ett militärt angrepp.

— Från svensk sida utesluter vi inte att stötta andra EU-länder på alla möjliga sätt, säger statsministern och fortsätter:

— Man får ta ställning till det utifrån den specifika situationen.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson tar emot Sveriges statsminister Magdalena Andersson. Foto: Henrik Montgomery/TT

"Vill utveckla vårt bilaterala försvarssamarbete"

Enligt Magdalena Andersson är många av länderna som berörs samtidigt medlemmar i Nato, vilket ger en garanti om militärt stöd vid en eventuell aggression.

På pressträffen redogör hon även för möten med den brittiska regeringen tidigare i veckan.

— Vi är väldigt överens om att vi vill utveckla vårt bilaterala försvarssamarbete, säger hon.

Hon pekar även på ett uttalande från den brittiska försvarsministern om att Storbritannien kommer visa solidaritet med Sverige om det skulle bli ett angrepp.

TT
/
/