Hyresgästföreningen flaggar för höjningar framöver.
Hyresgästföreningen flaggar för höjningar framöver. - Foto: Martina Holmberg/TT och Fredrik Sandberg/TT

Hyresgästföreningen varnar för höjda hyror: "Hög risk"

Många står, på grund av den höga inflationen, inför en ekonomiskt utmanande framtid – inte minst Sveriges tre miljoner hyresgäster.
– Vi tycker att det är dags att kompensera hyresgästerna för de här chockhöjningarna på levnadskostnaderna, säger Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen.


Under de senaste månaderna har allt fler svenskar upplevt stigande priser och höjda levnadskostnader i spåren av den högsta inflationen i Sverige på flera decennier. Här kan du läsa mer om inflationen.

Nu konstaterar Hyresgästföreningen, som nyligen genomfört en omfattande enkätundersökning, att hyresgäster i större utsträckning än bostadsägare upplever ekonomisk stress.

Foto: Helena Landstedt/TT

– Det är 20 procent av hyresgästerna som är ekonomiskt stressade, det vill säga att de inte klarar sin vanliga hushållsbudget i dag. Bland de som äger sin bostad halveras den här siffran, säger Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen, till Nyheter24.

– Och det är samma sak när gäller förmåga att lägga undan pengar och att klara plötsliga ökningar för boendekostnader. Då löper hyresgäster ungefär dubbelt så hög risk att hamna i en situation där man inte klarar av att betala för sitt boende. 

Martin Hofverberg. Foto: Pressbild/Kristian Pohl

Hyrorna väntas höjas i höst: "Dyrare"

Samtidigt pekar också Hyresgästföreningen på hur man tidigare hanterat liknande ekonomiska lägen bakåt i tiden, och hur hyresgäster då drabbats av höjda hyror – något som kan komma att bli verklighet igen i höst.

– Det vi vet historiskt sett när det blir sådana här kostnadsökningar och allting blir dyrare i samhället är att fastighetsägarna kommer att vilja kompensera för det genom högre yrkanden och det sker ofta till hösten, i slutet av september ungefär, säger Martin Hofverberg. 

Foto: Hasse Holmberg/TT

Hyresgästföreningen: Kompensera hyresgästerna

Hyresgästföreningen har ingen exakt prognos för hur mycket hyrorna kan stiga framöver, men klart är att de vill se statliga åtgärder för att hjälpa Sveriges hyresgäster.

– Vi tycker att det är dags att kompensera hyresgästerna för de här chockhöjningarna på levnadskostnader. Regeringen har ju ryckt ut och man har kompenserat vissa grupper för elpriser och drivmedelspriser, och då tycker vi att det bör man också göra för hyresgäster, säger Martin Hofverberg till Nyheter24 och avslutar:

– De som hyr har mindre marginal och då är det också rimligt att staten rycker in och hjälper till. 

Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.