Så ska du göra för att spara pengar när räntan höjs.
Det finns saker du kan göra för att sänka boräntan, enligt sparekonomen. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Martina Holmberg/TTFredrik Sandberg/TT och Martina Holmberg/TT

Så sparar du tiotusentals kronor efter räntehöjningen: "Onödigt"

Räntan stiger, och situationen förväntas bli värre framöver för de som har bolån. Men det finns saker du kan göra för att sänka boräntan. Det här är sätten som gör att många svenskar kan spara tiotusentals kronor om året, enligt ekonomen.


Inflationen är på en rekordhög nivå i Sverige, något som drabbar allt fler svenskars plånböcker. Här kan du läsa om hur du påverkas av den höga inflationen.

I slutet av april höjde Riksbanken styrräntan från 0 till 0,25. Samtidigt flaggade man för att nya höjningar kan vara att vänta framöver. Nyheter24 har tidigare skrivit om vilka som är förlorarna när räntan höjs – läs mer här.

Sparekonomen: "Hälften svenskarna betalar för mycket i ränta"

Aftonbladet har pratat med Christina Sahlberg, sparekonom på prisjämförelsetjänsten Compricer, som rekommenderar att man, när räntorna höjs, ska jämföra vad olika banker kan erbjuda. En undersökning gjord av företaget visade att omkring 40 procent aldrig har förhandlat eller bytt bank. 

– Jag skulle gissa att hälften av svenskarna betalar för mycket i ränta, säger Christina Sahlberg till tidningen. 

Så ska du tackla räntehöjningen – för att spara tiotusentals kronor

Ofta är listräntorna, den ränta som bankerna har som utgångspris på bolånen, mycket högre än snitträntan, alltså bankens genomsnittliga ränta. Det förstnämnda går nästan alltid att pruta på. Enligt Christina Sahlberg är ett vanligt misstag att folk sitter kvar med samma ränta och bank. Hon förklarar att man då kan gå miste om tiotusentals kronor om året. 

– Det är väldigt onödigt. Framför allt nu när räntorna går upp, som vi tror att de kommer göra, säger hon till Aftonbladet och fortsätter: 

– Om du får ner räntan från 2 procent till 1,5 procent, vilket ofta är skillnaden mellan listräntan och snitträntan, så är det 5 000 kronor per år per miljon som du lånar. Så det blir ganska mycket varje år.

Sparekonomen tips när räntan höjs

Sahlberg ger rådet att kolla upp vad man har för ränta och om rabatten är kvar. Om den inte är kvar kan man ringa banken och be om att få tillbaka den. Därefter rekommenderar hon att jämföra med vad andra banker har för räntor att erbjuda, och sedan kolla om ens egna bank kan matcha erbjudandet, rapporterar Aftonbladet