USA:s finansminister Janet Yellen.
USA:s finansminister Janet Yellen. - Foto: TT

Inställda betalningar nalkas för Ryssland

USA:s finansdepartement stoppar den ryska statens möjligheter att betala tillbaka sina lån genom amerikanska banker.Det innebär att Ryssland sannolikt tvingas ställa in återbetalningar på statsskulden för första gången sedan den ryska revolutionen 1917.


Det amerikanska finansdepartementet meddelade på onsdagen att den licens som Ryssland fått för att kunna betala sina långivare genom amerikanska banker slutar att gälla vid midnatt, natten mot torsdagen, amerikansk tid.

Licensen för att behandla betalningar från Moskva utfärdades till bankerna i samband med USA:s första sanktioner mot Ryssland efter storinvasionen av Ukraina i februari.

USA:s finansminister Janet Yellen har tidigare sagt att licensen fanns för att "möjliggöra för en ordnad övergång, och låta investerare sälja av sina värdepapper".

Kreml verkar ha förberett sig på att licensen inte skulle förlängas, och betalade i fredags två lån i förväg.

Rysslands finansdepartement säger att man kommer att betala sina dollarlån i rubel, men sådana betalningar kommer troligtvis inte att accepteras av utländska investerare.

Nästa betalning måste genomföras senast den 23 juni. Om så inte sker klassas betalningen som inställd efter 30 dagar, vilket innebär statsbankrutt och negativa konsekvenser för landets finansiella anseende.

Ryssland har inträtt i statsbankrutt en gång sedan den ryska revolutionen, under en kris 1998, men då var det på grund av inhemska skulder – inte utländska.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Person åtalad för terrorfinansiering

Polisen i Trelleborg rapporterar om bråk

"Våldsam person i livsmedelsbutik", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Örebro

1 timme sedan
"En bilist har kört in i en stolpe på länsväg 733", skriver polisen på sin hemsida.

Nu kan du spara anhörigs DNA – efter döden – i ett smycke

1 timme sedan
Färre svenskar är intresserade av att begravas på en kyrkogård, det menar Ulf Lernéus på Begravningsbyråer. Istället vill man uppleva den sista vilan på en bergstopp, eller i ett smycke – men hur går det till egentligen?

Polisen i Södertälje rapporterar om rån

1 timme sedan
"Man misshandlas och rånas.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om brand, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, larm om brand i byggnad i centrum.", skriver polisen på sin hemsida.