Finansinspektionens uppmaning vid stigande räntor
Erik Thedéen menar att man ska vara beredd på att hushållskassan krymper. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Henrik Montgomery/TT

Finansinspektionen: De bör vara mest oroliga när räntorna stiger

Stigande räntor pressar skuldsatta hushåll, förklarar Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen, och menar att de ska räkna med att hushållskassan krymper.
– Om man har höga skulder så kan man vara orolig, säger han till SVT.


Inflationen i Sverige är den högsta på flera decennier och riksbanken väntas höja styrräntan ännu mer framöver. Här kan du läsa om hur du kan spara pengar under inflationen

Under tisdagen publicerade Finansinspektionen en rapport som visar att de som är mest sårbara för de stigande räntorna är den kommersiella fastighetssektorn men även privatpersoner påverkas, skriver SVT. 

Räntorna stiger – då behöver man vara orolig

Stigande räntor och andra kostnadsökningar pressar hushållen, enligt Finansinspektionen. Men hur orolig ska man egentligen vara?

– Om man har höga skulder så kan man vara orolig för att hushållskassan kommer att krympa, och det ska man nog räkna med att den kommer att göra. Dessutom kan det vara så att priset på den fastighet man äger minskar. Det är dåligt om man äger en fastighet, men bra om man inte äger en fastighet för då blir det billigare att köpa, säger Erik Thedéen, myndighetens generaldirektör, till SVT. 

Finansinspektionens uppmaning – räkna på räntekostnaden 

Finansinspektionen utgår från att de flesta hushåll har en säkerhetsmarginal då man testat sig för sex eller sju procent när man tog lånet. Majoriteten har även haft ett bolånetak och har amorterat på sina skulder. 

– Så man man ska inte vara överdrivet oroad. Men man ska ta fram papper och penna och räkna på vad det innebär för räntekostnad om räntan går upp till fyra procent, säger Erik Thedéen.

Finansinspektionen: "Det vore mycket märkligt"

Däremot ser Erik Thedéen ingen anledning att ta bort en del av amorteringskravet om räntorna skulle stiga rejält.

– Våra beräkningar visar att amortering gör att man lånar något mindre, och det är bra nu när vi går in i ett läge med högre räntor. Att ta bort dem i ett läge när Riksbanken höjer räntan för att strama åt ekonomin – det vore mycket märkligt. En sådan ordning kan vi inte ha, säger han till SVT

/