Vad är inflation och vilka blir effekterna?
Vad är inflation och vilka blir effekterna? - Foto: Claudio Bresciani/TT och Henrik Montgomery/TT

Experten svarar: Vad är inflation och hur påverkas svenskarna?

Inflationen i Sverige är högre än på flera decennier. Men vad betyder det egentligen, och hur påverkas svenskarnas vardag av det nya ekonomiska läget? Nyheter24 frågade Roine Vestman, docent i nationalekonomi vid Stockholms universitet.


Den 28 april höjde Riksbanken styrräntan med 0,25 procent för att motverka den rådande inflationen. Läs mer om räntehöjningen här.

Men vad är egentligen inflation och vilken betydelse har en hög inflation för vardagslivet i Sverige? Nyheter24 ställde frågorna till Roine Vestman som är docent i nationalekonomi vid Stockholms universitet.

Betydelsen: Vad är inflation?

– Inflation är den procentuella förändringen i konsumentprisindex, som förkortas KPI. Indexet består av en korg av varor och tjänster som är representativ för hushållens konsumtion, förklarar Roine Vestman och fortsätter:

– Inflation rapporteras både som inflationstakt på årsbasis, till exempel från april 2021 till april 2022, och från månad till månad, till exempel från mars 2022 till april 2022. Riksbanken har som mål att över tid se till att inflationen är 2 procent per år.

Inflationens effekter: Hur påverkas svenskarna?

– Först märker man det på stigande priser. Vissa matvaror har blivit dyrare. El och energi har blivit dyrare. Även trävaror och vissa andra exportvaror. Ju längre tid som inflationen är hög desto fler varor och tjänster tenderar att gå upp i pris, säger Roine Vestman.

– Många företag som får ökade kostnader för sina insatsvaror kommer själva att höja priserna. Nu när Riksbanken börjar höja styrräntan kommer alla hushåll som har bolån med rörlig ränta att märka att räntekostnaden ökar.

Här kan du läsa vad experterna säger i frågan om rörlig eller bunden boränta.

/