Efter inflationen – då kan det vända
Inflationen har slagit hårt mot många svenska hushåll. - Foto: Jessica Gow/TT

Efter inflationschocken – då kan det ekonomiska läget vända

Den skenande inflationen har slagit hårt mot svenska hushåll – och värre förutspås det bli. Det innebär att många nu står inför en tuffare ekonomisk situation. Men när kan det väntas vända?


Inflationen i Sverige har fortsatt att stiga brant uppåt och inflationstakten är på den högsta nivån på flera decennier. För att motverka denna utveckling tog Riksbanken beslutet att höja styrräntan med 0,25 procent i slutet av april. 

Här kan du läsa om 6 misstag du bör undvika under inflationen

Den rekordhöga inflationen – då kan det ekonomiska läget vända

Det rapporteras om stegrande priser och flaggas för ytterligare höjningar – men kan man säga något om när det vänder? Aftonbladet frågade Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken.

– Som jag ser det så har det inte riktigt vänt till det negativa fullt ut än, säger Nyman. 

Hon menar att, trots inflationen, så är en stor del av de svenska hushållen förberedda med ett sparande efter pandemin. 

Experten: Var förberedd på fortsätta höjningar av styrräntan

Nymans bedömning är däremot att svenskarna bör vara förberedda på fortsatta höjningar av styrräntan. Åtminstone de kommande tolv månaderna, skriver Aftonbladet. 

– Vi tror att med högre räntor som dämpar ekonomisk tillväxt kommer även inflationen att dämpas. Vi ser framför oss att Riksbanken då kommer att sluta med höjningarna om ett år ungefär. Vår bedömning är att räntan då nått en nivå på 1,75 procent.

Och tidpunkten när den nivån har nåtts menar Christina Nyman kan utgöra en vändpunkt. 

– När man väl kommit förbi där och inflationstrycket har minskat ser vi framför oss att det lättar. Inflationen kommer tillbaka och det förbättras successivt. Vi ser att det kan vara ett starkare läge runt 2024, säger Christina Nyman till Aftonbladet

Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.