Inflationen i Sverige är på den högsta nivån sedan 1991.
Inflationen i Sverige är på den högsta nivån sedan 1991. - Foto: Jessica Gow/TT och Henrik Montgomery/TT

Experterna: 6 misstag du bör undvika under inflationen

Inflationen i Sverige är på den högsta nivån sedan tidigt 1990-tal och många svenskar börjar nu se över sin privatekonomi. Men när du tar tag i din ekonomi finns det flera misstag du bör se upp för.


Den 14 juni kom beskedet att inflationen stigit till 7,2 procent under maj månad, vilket är den högsta uppmätta nivån sedan 1991. Läs mer här om den rådande inflationen i Sverige.

Många svenskar står alltså inför en ny, och betydligt tuffare, ekonomisk situation och sedan flera veckor tillbaka har man uppmanats att se över sin privatekonomi.

– Det är viktigt med den så kallade ”kvar att leva på”-kalkylen, sade riksbankschefen Stefan Ingves i SVT i slutet av maj, och betonade alltså vikten av att skapa en marginal inför kommande månader.

Här kan du läsa om vilka som, enligt Stefan Ingves, kommer att drabbas särskilt hårt av inflationen och räntehöjningarna.

6 saker du inte ska göra i inflationstider

Men det finns också flera misstag och fallgropar man bör se upp för när man försöker parera den rådande inflationen. 

För SVT berättar Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, och Shoka Åhrman. sparekonom på SPP Pension och försäkring, om vad du inte bör göra i inflationstider.

1. Spara inte enkom på sparkonton.

Enligt Persson bör man inte ha för mycket pengar liggandes på sparkonton där de minskar i värde under inflationen. I stället kan man försöka hålla sig till en summa som kan användas för att klara en plötsligt och oförutsedd utgift.

2. Sälj inte aktier i panik.

– Sälj inte i panik, utan håll din långsiktiga strategi. Att vara rädd för förluster kan ibland leda till större förluster, säger Åhrman till SVT.

3. Släng inte mat.

Att slänga mat är aldrig bra, men ännu sämre i inflationstider.

– Just nu handlar det om att du slänger pengar i soporna när du slänger mat, säger Åhrman till SVT.

4. Fortsätt inte med gamla matvanor.

När livsmedelspriserna rusar är det ingen bra idé att fastna i gamla matvanor.

– Du ska inte fortsätta med din gamla vana att till exempel äta hur mycket körsbärstomater som helst, utan bryt dina vanor och titta på om andra grönsaker blivit billigare, säger Persson till SVT.

5. Amortera inte för mycket på dina bolån.

En hög inflationsnivå gör att man indirekt får en extraamortering på sina bolån. Därför är det inte nödvändigtvis en bra idé att börja amortera mycket mer om övriga boendekostnader stiger, uppger Åhrman för SVT.

6. Vänta inte med att köpa bostad.

Bostadsmarknaden är svår att tajma. Om du behöver en bostad och kan köpa en – gör det, säger Persson till SVT

Här kan du läsa om expertens bästa spartips.

/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.