Elpriset rusar igen.
Elpriset rusar igen. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Marcus Ericsson/TT

Chockhöjningen: Elpriset skenar med 13 520 procent i dag

Svenskarna har under de senaste månaderna fått vänja sig vid stigande utgifter – inte minst när det kommit till elräkningarna – och på måndagen väntar ännu en chockhöjning.


Inflationen i Sverige är på den högsta nivån sedan början av 1990-talet och många hushåll har märkt av hur allt från livsmedel till bensin blivit betydligt dyrare. Här kan du läsa om 6 misstag du bör undvika under inflationen.

Ytterligare en utgift som blivit allt mer kostsam är hushållens el. Läs här om hur du gör om du inte kan betala din elräkning.

Elpriset skenar igen

Trots att elpriset stabiliserats något på sistone väntar en rejäl höjning på måndagen. Mellan klockan åtta och nio på morgonen drar elpriset iväg till hela 5 kronor per kilowattimme på elbörsen Nordpool. Detta gäller i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Hushållen får alltså betala omkring 13 520 procent mer på måndagsmorgonen jämfört med söndagsmorgonen, rapporterar Expressen. 

Höjningen innebär att snittpriset per dygn, i elområdena 3 och 4 där de tre  storstäderna ligger, skenar med över 1 000 procent – från 17,81 till 217,97 öre i det förstnämnda och från 17,81 öre till 221,65 öre i det senare.

”Väldigt höga priser”

För Expressen uppger Christian Holtz, analytiker vid energikonsultföretaget Merlin & Metis, att höjningen i grund och botten beror på Rysslands invasion av Ukraina.

– Framför allt handlar det om att det är väldigt höga priser nere på kontinenten. Drar man det ett snäpp längre så beror de höga priserna på kontinenten på Rysslands krig mot Ukraina, som i sin tur leder till minskat inflöde av kol och gas från Ryssland och väldigt höga gas- och bränslepriser, säger han till tidningen.

Här kan du läsa om varorna och tjänsterna som blivit dyrare under inflationen.

El
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!