Inflationen slår hårt mot svenska hushåll.
Inflationen slår hårt mot svenska hushåll. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så mycket dyrare blir det att leva där du bor: "Gröper ur plånboken"

Inflationen gör att priserna skenar, men en ny rapport visar att det blir betydligt dyrare på vissa håll jämfört med andra.
– Kostnaderna kommer att öka ytterligare framöver och gröpa ur deras plånböcker, säger Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms handelskammare, till Aftonbladet.


Inflationen har dragit iväg till nivåer som svenskarna inte skådat på flera decennier och många svenska hushåll står nu inför en ekonomiskt utmanande framtid. Här kan du läsa expertens bästa spartips.

En ny rapport från Stockholms handelskammare visar dock att det skiljer sig åt mellan Sveriges län vad gäller hur mycket dyrare det kommer att bli framöver.

"Blåser upp till storm i svenska hushåll"

I de beräkningar man gjort har man utgått från en familj med ett föräldrapar med två barn som är bosatta i en genomsnittlig villa med den belåning som gäller för nya kunder. 

I det fiktiva scenariot har familjen en bensindriven bil. Deras årliga elförbrukning ligger på 20 000 kilowatttimmar och man har utgått från Konsumentverkets referensvärden för deras livsmedelsutgifter.

Hur familjens kostnader förändrats sedan ett år tillbaka? De har stigit rejält – och värre lär det bli, enligt Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms handelskammare.

– Det vi ser är att vi har hushåll som tacklas väldigt hårt av mycket höga kostnader i dagsläget. Kostnaderna kommer att öka ytterligare framöver och gröpa ur deras plånböcker. Det blåser upp till storm i svenska hushåll och var de än vänder sig kommer siffrorna att öka, säger han till Aftonbladet.

Nationellt visar rapporten att kostnaderna för lån, drivmedel och uppvärmning av bostaden gått från 170 959 kronor 2021 till 204 014 kronor i år. 

Stora prisskillnader mellan länen

Beräkningarna visar också att man på vissa håll i landet kommer att ställas inför större ekonomiska utmaningar än andra.

– Ränta, högre el- och bensinkostnader och dyrare livsmedel drabbar hela Sverige. Men eftersom belåningen och elpriserna skiljer sig åt mellan olika län kan vi se stora skillnader regionalt, säger Stefan Westerberg till Aftonbladet.

De som bor i Stockholms län kommer att märka av allra störst skillnad: här har levnadskostnaderna stigit med 38 780 kronor sedan förra året. Minst skillnad är det i Norrbottens län. Där betalar det genomsnittliga hushållet 26 723 kronor mer än under 2021.

Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.