Lördag 25 Jun
Stockholm

Så mycket dyrare blir det att leva där du bor: "Gröper ur plånboken"

Inflationen slår hårt mot svenska hushåll.
Inflationen slår hårt mot svenska hushåll. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Inflationen gör att priserna skenar, men en ny rapport visar att det blir betydligt dyrare på vissa håll jämfört med andra.
– Kostnaderna kommer att öka ytterligare framöver och gröpa ur deras plånböcker, säger Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms handelskammare, till Aftonbladet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Inflationen har dragit iväg till nivåer som svenskarna inte skådat på flera decennier och många svenska hushåll står nu inför en ekonomiskt utmanande framtid. Här kan du läsa expertens bästa spartips.

En ny rapport från Stockholms handelskammare visar dock att det skiljer sig åt mellan Sveriges län vad gäller hur mycket dyrare det kommer att bli framöver.

"Blåser upp till storm i svenska hushåll"

I de beräkningar man gjort har man utgått från en familj med ett föräldrapar med två barn som är bosatta i en genomsnittlig villa med den belåning som gäller för nya kunder. 

I det fiktiva scenariot har familjen en bensindriven bil. Deras årliga elförbrukning ligger på 20 000 kilowatttimmar och man har utgått från Konsumentverkets referensvärden för deras livsmedelsutgifter.

Hur familjens kostnader förändrats sedan ett år tillbaka? De har stigit rejält – och värre lär det bli, enligt Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms handelskammare.

– Det vi ser är att vi har hushåll som tacklas väldigt hårt av mycket höga kostnader i dagsläget. Kostnaderna kommer att öka ytterligare framöver och gröpa ur deras plånböcker. Det blåser upp till storm i svenska hushåll och var de än vänder sig kommer siffrorna att öka, säger han till Aftonbladet.

Nationellt visar rapporten att kostnaderna för lån, drivmedel och uppvärmning av bostaden gått från 170 959 kronor 2021 till 204 014 kronor i år. 

Stora prisskillnader mellan länen

Beräkningarna visar också att man på vissa håll i landet kommer att ställas inför större ekonomiska utmaningar än andra.

– Ränta, högre el- och bensinkostnader och dyrare livsmedel drabbar hela Sverige. Men eftersom belåningen och elpriserna skiljer sig åt mellan olika län kan vi se stora skillnader regionalt, säger Stefan Westerberg till Aftonbladet.

De som bor i Stockholms län kommer att märka av allra störst skillnad: här har levnadskostnaderna stigit med 38 780 kronor sedan förra året. Minst skillnad är det i Norrbottens län. Där betalar det genomsnittliga hushållet 26 723 kronor mer än under 2021.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.