Här är tipsen på hur du sparar pengar i inflationstider.
Här är tipsen på hur du sparar pengar i inflationstider. - Foto: Jessica Gow/TT och Fredrik Sandberg/TT

Expertens bästa spartips: "Kan komma billigare undan"

Stigande inflation och upprepade räntehöjningar gör att svenska hushåll står inför en tuff ekonomisk situation. För Nyheter24 berättar Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet, om sina bästa spartips.


Inflationen i Sverige har fortsatt att stiga brant uppåt och inflationstakten är på den högsta nivån på flera decennier. För att motverka denna utveckling tog Riksbanken beslutet att höja styrräntan med 0,25 procent i slutet av april

Här kan du läsa vad vi vet om framtida höjningar av styrräntan.

Riksbankschefen: "Viktigt med en marginal"

Det ekonomiska läget kommer, enligt riksbankschefen Stefan Ingves, "slå rätt in i plånboken" på de som har lån med rörlig ränta. 

– Samtidigt har vi och Finansinspektionen tjatat i åratal om att det är viktigt med den så kallade ”kvar att leva på”-kalkylen. Att det är viktigt med en marginal. Annars blir det bekymmersamt, sade han i SVT i maj. 

Läs vad experterna säger om rörlig respektive bunden ränta på bolån.

Ekonomens bästa tips: Så kan du spara pengar

Hur skapar man sig då en marginal, och hur ska man egentligen tänka kring sitt sparande i inflationstider? Nyheter24 frågade Frida Bratt, sparekonom vid Nordnet. 

– Steg nummer ett tror jag är att vara medveten om att det här händer. Vi är ovana vid stigande priser, vi har knappt haft någon inflation de senaste decennierna. Nu är den relativt kraftfull och det behöver vi vara medvetna om, säger hon.

Frida Bratt. Foto: Pressbild/Nordnet Bank

Bratt pekar vidare på hur prisökningen varierar för olika produkter och här kan det finnas pengar att tjäna in.

– Medan kaffe och tomater rusat i pris har exempelvis purjolök blivit billigare de senaste månaderna. Kött, mjölk och andra animaliska produkter är relativt sett dyrare än torrvaror. Så kanske går det att styra inköpen lite bort från det allra dyraste?

Här kan du läsa om sparfällan du bör undvika.

Förhandla för att spara pengar under inflationen

Samtidigt är det också, enligt Frida Bratt, läge att förhandla för att spara lite pengar.

– Boräntorna stiger, och då är det kanske ännu viktigare än tidigare att inte missa att förhandla med banken, gärna flera banker, om bolåneräntan. Och jämför ditt elavtal med andra elavtal och se om du kan komma billigare undan.

/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Gruvbolag får leta mineral på samebys område

Per Anger-priset till kambodjansk fackledare

Den kambodjanska människorättsförsvararen Sithar Chhim tilldelas årets Per Anger-pris för sin kamp för bättre villkor för landets arbetare.

Kriminella använder Foodoras kläder vid brott

Matleverantören Foodoras kläder och väskor utnyttjas gång på gång av kriminella som förklädnad när de begår brott, visar P4 Göteborgs granskning.

Glatt på Asienbörserna

De ledande börserna inledde alla torsdagshandeln i dur i ett läge där investerarna ändå fortsatt håller ett vakande öga på händelseutvecklingen i Mellanöstern.

Stopp för fler hotell i Amsterdam

1 timme sedan
Den som vill bygga nya hotell gör bäst i att söka sig någon annanstans än till Amsterdam.

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

2 timmar sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.