Vad är egentligen stagflation?
Vad är egentligen stagflation? - Foto: Jessica Gow/TT och Izabelle Nordfjell/TT

Stagflation: Skräckscenariot ekonomerna fasar inför

Många svenskar kämpar, på grund av den stigande inflationen, med att få ihop ekonomin – och värre kan det bli. Mardrömsscenariot det talas om kallas stagflation och kan få omfattande konsekvenser för befolkningen.


I mitten av juni stod det klart att inflationen i Sverige stigit till 7,2 procent under maj. Därmed har den högsta inflationsnivån sedan 1991 nåtts och följden är att många svenskar får en betydligt tunnare plånbok.

Här kan du läsa om varorna och tjänsterna som blivit dyrare under inflationen.

Vad är stagflation?

Men det ekonomiska läget i Sverige kan faktiskt, rent teoretiskt, bli betydligt värre. Skräckscenariot som det nu talas om kallas "stagflation".

– Stagflation innebär att vi har en period av både minskad tillväxt och stigande inflation i kombination med ökad arbetslöshet. Det är absolut inte ett önskvärt tillstånd i en ekonomi, säger Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet, till Nyheter24 och fortsätter:

– Företagen får det tuffare, hushållens pengar blir värda mindre och människor blir av med sina jobb. 

Här kan du läsa om vad fenomenet krympflation innebär.

"Folk vill hålla hårdare i plånboken"

Hur pass sannolikt är det då stagflation inträffar? Det ska inte uteslutas, menar Frida Bratt. Riksbankens räntehöjningar kan slå fel och det "finns absolut en risk" att ta i beaktande.

– Räntehöjningarna gör ju att det blir dyrare att låna, och folk vill hålla hårdare i plånboken – det är ju det som ska göra att ekonomin kyls ned och inflationen faller tillbaka, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Sedan är frågan om Riksbanken lyckas göra detta utan att konjunkturen påverkas alltför mycket, det vill säga att arbetsmarknaden också påverkas negativt. Där är vi inte idag, tvärtom går svensk ekonomi bra och arbetslösheten är låg. Men de här farhågorna finns, inte bara i Sverige utan även globalt.

Oron för stagflation växer sannolikt efter tisdagens varning från Konjunkturinstitutet: den höga inflationen kan nämligen vara på väg att föra Sverige in i lågkonjunktur. Här kan du läsa mer om KI:s besked.

/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.