Vad är egentligen krympflation?
Vad är egentligen krympflation? - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Martina Holmberg/TT

Experten svarar: Vad är egentligen krympflation?

Den höga inflationen slår hårt mot de svenska hushållen och samtidigt talar man om det allt mer förekommande fenomenet "krympflation". Men vad är det för något? Nyheter24 frågade Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.


I mitten av juni konstaterade Statistiska centralbyrån, SCB, att inflationen i Sverige stigit till 7,2 procent under maj, vilket är den högsta nivån sedan 1991. Här kan du läsa mer om beskedet kring inflationen.

Men det är inte bara inflationen som seglat upp på tapeten som ett hett samtalsämne på sistone. Begreppet "krympflation" har också blivit allt mer uppmärksammat. Men vad innebär det egentligen?

Här kan du läsa om expertens bästa spartips under inflationen.

Vad är krympflation?

För Nyheter24 förklarar Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet, vad krympflation är.

– Krympflation är ett fenomen som innebär att prislappen är densamma, men att innehållet eller förpackningen har krympt. Tänk en förpackning kaffe som inte längre innehåller ett halvt kilo, utan 450 gram. Ändå är prislappen intakt, vilket ju gör att priset per gram ju ökat utan att det riktigt syns. 

Frida Bratt. Foto: Pressbild/Nordnet Bank

Krympflation bland många olika produkter

Krympflation förekommer bland en rad olika livsmedel och produkter, men det är något vanligare bland vissa.

– Just kaffe tycks, enligt SCB, vara särskilt utsatt för krympflation. Men även chips och förpackningar med skaldjur kan man behöva vara extra uppmärksam på, säger Frida Bratt till Nyheter24 och fortsätter:

– Det man kan göra är just det, att vara uppmärksam som konsument. Men det här är ett utslag av just inflation, bara att den i form av krympflation är lite svårare att upptäcka.

Här kan du läsa om 6 misstag du bör undvika under inflationen.