Så sparar du lättast pengar under inflationen
Inflationen har gjort att många tvingas se över sin privatekonomi. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Lättaste sättet att spara pengar under inflationen – enligt experten

Inflationen skenar och gör att många svenskar just nu behöver se över sin privatekonomi. För Nyheter24 berättar Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, om sättet som kan få ner dina kostnader med hela 30 procent.


Inflationen ligger just nu på den högsta uppmätta nivån på flera decennier. Det innebär att många svenska hushåll nu står inför en betydligt tuffare ekonomisk situation, och behöver fatta beslut för att rädda sin privatekonomi. Här kan du läsa om 6 misstag du ska undvika i inflationstider

Nyheter24 frågade Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, om vilka som är de lättaste sätten för hushållen att spara pengar.

Så sparar du pengar på lättast sätt under inflationen 

Ett område som berör alla är livsmedel, och här går det att spara in stora summor, förklarar Arques. 

– Alla behöver vi äta, och ett bra tips nu när köpkraften försämras är att göra sin inköpslista hemma och hålla sig till den när man går till affären. 

Han menar vidare att detaljhandeln, inte minst livsmedelsindustrin, är duktiga på att få konsumenterna att handla mer än vad man egentligen behöver. 

– Det andra tipset är att handla efter säsong. När det är säsong för många varor så är de betydligt billigare och priserna på, inte minst färskvaror, kan variera väldigt mycket över året. 

Och det tredje tipset vad gäller livsmedel är att, om det är möjligt, välja det billigare lågprisalternativet. 

– Det finns väldigt många lågprisalternativ, inte på exempelvis färskvaror som grönsaker och fisk, men om du köper torrvaror, konserver och annat då finns det nästan alltid ett eller ett par olika. Och lågprisalternativen brukar ligga någonstans mellan 10 och 50 procent lägre i pris, säger Arturo Arques och fortsätter: 

– Om du följer dessa tre tips så kan de flesta hushåll sänka sina livsmedelskostnader med mellan 10 och 30 procent. 

Privatekonomen Arturo Arques. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Så kan du spara pengar – och få mindre boendekostnader

Ytterligare ett området där hushållen kan spara in pengar är just boendekostnaderna. 

– Om du har stora lån, bor i bostadsrätt, och räntan stiger då kan du minska dina boendekostnader genom att amortera. Det sänker räntekostnaden och ökar dina möjligheter att låna pengar i framtiden. Det är inte alla som kan eller har råd med det när inflationen stiger, men det är ett alternativ, säger Arturo Arques och fortsätter: 

– Ett annat alternativ är att binda räntan på i alla fall delar av bolånet ifall räntan är på väg upp. Så se över dina bolån och gör prisjämförelser med olika banker i syfte att pressa räntan.

Bilen slukar pengar i inflationstider  

Äger man en bil kan även den göra stora hål i plånboken, och för de som kan avstå från att sätta sig bakom ratten kan man spara flera tusenlappar. 

– Räntekostnaden har ökat kraftigt, och om du kör 2000 mil per år i en bensin- eller dieselbil så har bränslekostaden ökat med 1100 och 1200 kronor i månaden. Och om du kan ställa bilen och åka kommunalt eller cykla så kan du spara stora belopp, säger Arques och tillägger: 

– För många är det svårt, framförallt för de som bor utanför storstäderna, men kör mindre och kör försiktigare så förbrukar du mindre bränsle.

/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lavinfara under långfredagen

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.