Bolåneräntorna väntas höjas rejält framöver.
Bolåneräntorna väntas höjas rejält framöver. - Foto: Jonas Ekströmer/TT och Fredrik Sandberg/TT

Nya siffror: Här kan det bli 9 600 kronor dyrare att bo

De svenska hushållen står inför ett tufft ekonomiskt läge och många oroar sig för hur pass mycket bolåneräntorna kan skena iväg framöver. Men enligt nya siffror från Ica Banken kommer räntehöjningarna slå extra hårt mot boende på vissa håll i landet.


Inflationen i Sverige är på den högsta nivån sedan 1991 och den 30 juni väntas Riksbanken höja styrräntan ännu mer. Här kan du läsa om hur mycket Riksbanken väntas höja styrräntan.

Med det följer också att bolåneräntorna lär stiga kraftigt under de kommande månaderna och det kan stå många svenskar dyrt.

Här blir bolånen dyrast i landet

Men enligt nya siffror från Ica Banken, som bland annat Expressen rapporterat om, kommer räntehöjningarna på bolån slå olika hårt beroende på var man bor. 

De som äger en bostadsrätt i Västernorrland kommer billigast undan eftersom de har lägst bolån i Sverige. I snitt ökar månadskostnaden med 1 421 kronor om bolåneräntan dubbleras. 

Dyrast blir det i stället för villaägare i Stockholm. Ett genomsnittsbelånat hus i huvudstaden blir, vid en dubblerad bolåneränta, omkring 9 600 kronor dyrare i månaden om man har rörlig ränta. För områdena Täby och Bromma kan månadskostnaden öka ännu mer, enligt Expressen som hänvisar till Ica Bankens siffror. 

Här kan du läsa expertens bästa spartips under inflationen.

/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vinstlyft för Hemnet

Stort vinstfall för JM

Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.

Halverad vinst för Boliden

Gruvbolaget Boliden gjorde en rörelsevinst på 1 615 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 3 405 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Hedemora rapporterar om trafikolycka

"En bilist har kört i diket på Brändas väg öster om Vikmanshyttan", skriver polisen på sin hemsida.

Fortsatt storförlust för Viaplay

Det krisande streamingbolaget Viaplay gjorde en rörelseförlust på 473 miljoner kronor för första kvartalet, vilket kan jämföras med förlusten på 325 miljoner kronor samma period i fjol.