Pensionsmyndigheten ska svara snabbare i telefon och fatta beslut om bostadstillägg mer skyndsamt än i dag. Arkivbild.
Pensionsmyndigheten ska svara snabbare i telefon och fatta beslut om bostadstillägg mer skyndsamt än i dag. Arkivbild. - Foto: TT

Pensionärer ska få bostadstillägg snabbare

Pensionsmyndigheten har fått kritik för att det tar lång tid för pensionärer att få sina bostadstillägg beviljade. Nu kräver regeringen bättring.


År efter år har Pensionsmyndigheten dragit fötterna efter sig när det gäller hanteringen av pensionärers bostadstillägg. Redan 2019 fick myndigheten kritik från Justitieombudsmannen för senfärdigheten, men en färsk rapport från Inspektionen för socialförsäkringen visade nyligen att situationen inte har förbättrats.

Omkring hundra dagar måste en pensionär vänta på beslut, och nu har regeringen fått nog.

"Det är viktigt att säkerställa att landets pensionärer får tillgång till de förmåner de har rätt till och att de inte behöver vänta orimligt länge", säger socialförsäkrings­minister Ardalan Shekarabi (S) i ett pressmeddelande.

I regleringsbrevet för 2022 får nu Pensionsmyndigheten ett uttalat uppdrag att "vidta relevanta åtgärder för att öka produktiviteten och korta handläggningstiderna för bostadstillägg".

Myndigheten ska också skärpa till sig när det gäller tillgängligheten via telefon.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!