Inflationen i Sverige har stigit till den högsta nivån sedan 1991, något som slår hårt mot de svenska hushållen.
Inflationen i Sverige har stigit till den högsta nivån sedan 1991, något som slår hårt mot de svenska hushållen. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Pexels

Dyra fällan många glömmer – när inflationen skenar: "Stora belopp"

Inflationen i Sverige har stigit till den högsta nivån sedan 1991, något som slår hårt mot de svenska hushållen. För Nyheter24 berättar Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, om en utgiftspost som lätt glöms bort, men som lätt kan spara dig stora belopp.


Inflationen i Sverige är på den högsta nivån sedan 1991 och priserna på en rad varor och tjänster pressas allt högre.

Det gör att många svenskar just nu ser över sin privatekonomi, och behöver ta beslut för att få ner sina kostnader. 

Här kan du läsa om varorna vars priser skenat under inflationen.

Utgiften många glömmer när inflationen skenar – enligt privatekonomen 

Enligt Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, finns det en viss kostnad som många ofta glömmer, som kan dra iväg rejält om man inte har koll. 

– Se över alla avtal och alla abonnemang. Allt från bredband, streamingtjänster, mobil, tidningsprenumerationer och så vidare, säger han till Nyheter24 och fortsätter: 

– Se till att du har rätt försäkring och rätt nivå. Du kanske inte behöver ha internetleverantörens största guldpaket på tv-kanaler, utan du kanske kan banta ner tv-kanalutbutet. Har du verkligen rätt kapacitet på bredbandet? Du kanske ligger och betalar för en kapacitet som du inte är i behov av.  

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

"Det kan du spara stora belopp på"

Här gäller det är att göra prisjämförelser mellan olika aktörer, menar Arques. Detta kan nämligen skona plånboken rejält. 

– Det kan du också spara stora belopp på, förklarar han för Nyheter24. 

Arturo Arques trycker på vikten att se över allt från abonnemang och prenumerationer till andra typer av avtal, så som hemförsäkring och bilförsäkring. Detta då det utgör en stor utgiftspost.

/