Socialdemokraterna utlovar en miljardreform av karensavdraget.
Socialdemokraterna utlovar en miljardreform av karensavdraget. - Foto: Pontus Lundahl/TT och Adam Ihse/TT

Socialdemokraterna vill göra om karensavdraget: "Orättvist"

Socialdemokraterna vill göra om karensavdraget under nästa mandatperiod. Dagens system slår orättvist mot de som kan jobba hemifrån och de som inte kan, säger finansminister Mikael Damberg (S).


Förändringen av karensavdraget ska göras med hjälp av en utlovad miljardreform. Vad det kommer att kosta och hur ett nytt avdrag kan komma att se ut är inte klart, en utredning är tillsatt som ska vara klar i september nästa år.

— Pandemin visade hur orättvist systemet har blivit. Det är stora grupper som inte har möjlighet att jobba hemifrån om man blir lite förkyld eller har symtom, som busschaufförer, barnskötare och undersköterskor, säger Mikael Damberg på en pressträff tillsammans med LO:s ordförande Susanna Gideonsson och Kommunals ordförande Malin Ragnegård.

Socialdemokraterna vill inte ta bort karensavdraget

Men att helt ta bort avdraget är inte aktuellt, enligt Mikael Damberg.

— För oss är det här en viktig prioritering. Det kommer att kosta att göra förändringen, men det är samtidigt viktig att systemet inte öppnar för fusk.

Både LO och Kommunal, vars medlemmar till stor del har yrken som kräver att man arbetar på plats, välkomnar beskedet om en utredning.

— Avdraget slår hårt mot många, framför allt mot våra lågavlönade medlemmar som väljer att gå till jobbet trots att de är sjuka, säger Susanna Gideonsson.

TT
/
/
/