Philip Diab.
Philip Diab berättar för Nyheter24 vad han tycker är det svåraste med att hjälpa deltagarna i Lyxfällan. - Foto: Privat och Skärmdump/TV3

Philip Diab: Det är det svåraste med att hjälpa deltagare i Lyxfällan

Genom åren, och i över 30 säsonger, har tittare sett Lyxfällans coach Philip Diab ta sig an deltagarnas problematik, som ofta lett till deras kniviga ekonomiska sits. För Nyheter24 berättar Diab vad han tycker är svårast med att hjälpa dem på rätt väg.


I programmet Lyxfällan, där deltagare får hjälp med sin trassliga ekonomi, har tittare både fått se det ena och det andra. Allt från oförglömliga bråk och citat – till raseri när kära ägodelar måste säljas.

Här kan du läsa om de största skuldbergen i Lyxfällan.

Lyxfällans stående coach Philip Diab har varit den som funnits till hands när deltagarna behövt råd och vägledning för att kunna förändra sin livsstil. Diab har tidigare berättat om fallen han aldrig kommer att glömma, läs mer om det här.

Philip Diab. Foto: Privat

Det är det svåraste med att coacha deltagare

Helt lätt är det inte att på kort tid förändra en persons tankesätt, levnadsstil eller problematik, och något som gör det extra svårt, enligt coachen, är deltagarnas sätt att se på sitt beteende.

– Det är att det finns flera aspekter. Dels så har många av dem som kommer in dit sökt snabba lösningar. En människa som måste ta ett sms-lån, det är aldrig pengar de behöver, utan en beteendeförändring, säger Philip Diab till Nyheter24 och fortsätter:

– Alla vill ha en förändring, men de kanske inte förstår att det är de som måste göra en förändring.

Philip Diab berättar också att han ibland har sitt samtal med deltagaren mot slutet av inspelningsveckan, efter en lång tid med att vända och vrida på varenda sten. Men hos Diab är det ännu mer, ofta svårare, förändringar som krävs.

– Alla är inte coach-bara när de kommer in. Det finns de som inte tycker att det är deras fel. Många av de som är yngre är så vana vid att äldre människor talar om för dem vad de ska göra, så sätter jag mig där och ska coacha dem. Jag symboliserar ju den äldre generationen som de kanske försöker göra uppror mot.

Philip Diab bistår en deltagare med tips. Foto: Skärmdump/TV3

Ibland har det faktiskt varit så att Philip Diab inte kunnat hjälpa en deltagare, vilket också kan komma med i programmet.

– Ibland har den bästa hjälpen varit att inte försöka pusha på dem något de inte vill ha, utan de ska förstå att de måste äga sin egen process, säger han.

Känner starkt för alla deltagare i Lyxfällan

Philip Diab beskriver att en anledning till att han har lätt för att känna starkt för just deltagare i Lyxfällan, är för att det ofta är deras sista utväg. Efter att som unga tagit några felsteg, litat på en partner som sedan svikit eller tagit lån åt en kompis.

– De som gör starkast intryck på mig generellt är de som på något sätt känner sig tvingade att överge sina barn, för att de inte tycker att de får ihop sina liv. Jag känner ingen sympati när jag sitter i samtalen, men jag känner empati, säger Philip Diab och fortsätter:

– Jag känner empati med alla på olika sätt. För unga tjejer som tror att de måste leva ett perfekt liv och betala jättemycket för det, och för grabbarna som är så osäkra på sig själva att de betalar sig till kärleksrelationer.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Hjälper andra människor att våga kliva fram"

Diab menar även på att deltagarna i programmet ofta får möta tittarnas fördomar om deras beteende, och oförståelse för hur de kan ha hamnat i en sådan trasslig sits.

– Ibland när man ser det kan man tro att: “Gud, vad själviska de är”, men det är inte så. Att konsumera på det sättet de gör handlar om en serie dåliga beslut, men det handlar också om beroendesjukdomen, säger Diab och syftar till ett beroende av shopping, alkohol och spel.

Han jämför sedan vidare hur samhället ser på exempelvis arbetsnarkomaner.

– De blir ju ofta belönade och får framgång, och folk säger: “Vad duktig du är!”. Och sedan då en som är spelberoende, det är samma sjukdom, men i stället säger folk: “Vilken dålig karaktär du har”.

– Varje människa som är med i Lyxfällan, varje historia, hjälper ju andra människor att våga kliva fram och be om hjälp, avslutar Philip Diab.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!