Medan vissa livsmedel blivit dyrare har andra blivit billigare.
Medan vissa livsmedel blivit dyrare har andra blivit billigare. - Foto: Chris Anderson/TT och Jessica Gow/TT

LISTA: Här är varorna som stigit och sjunkit mest i pris

En kundkorg innehållandes vitkål, hushållsmargarin och kaffe gräver allt djupare hål i hushållens plånbok. De är några av varorna som rusat allra mest i pris under 2022. Men det finns också livsmedel som blivit billigaare.


Inflationen fortsätter att lyfta och livsmedelspriserna är en högst bidragande del. Augusti månad blev nu nionde månaden i rad med stigande priser.

"Totalt rör det sig om en prisökning på 14,03 procent det senaste året", säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på Statistiska centralbyrån (SCB) i ett pressmeddelande.

Då är det föga tröst att för augusti månad skedde faktiskt en marginell prisökning på livsmedel och alkoholfria drycker, 0,64 procent, jämfört med rekordmånaden juli (3,2 procent).

Vitkål har blivit 47 procent dyrare

Det är dock stor skillnad mellan olika livsmedelsprodukter. Lite överraskande är kanske vitkål det som sticker ut allra mest med en prisutveckling på hela 47 procent.

Däremot kan den som vill spara pengar, satsa på en morots- eller purjolökssoppa. De båda har minskat 10,6 respektive 8,6 procent i pris under 2022.

Här kan du läsa hur dyr december månad väntas bli.

Stor prisökning på kaffe och margarin 

Bland basvaror som tynger hushållens matkostnader finns kaffe, upp 36,7 procent, och hushållsmargarin, upp 39,4 procent.

Den senaste tiden har det dock skett kraftiga prissvängningar på vissa produkter, till exempel priset på apelsiner har rusat med hela 33 procent den senaste månaden.

Det är kanske inte det mest självklara substitutet för en apelsin men den prismedvetne kan trösta sig med en morot, den har blivit drygt 19 procent billigare.

Livsmedel som stigit/sjunkit mest under 2022:

Vitkål     47,0 procent
Hushållsmargarin     39,4 procent
Lättmargarin     37,5 procent
Kaffe     36,7 procent
Annat smörgåsfett     29,1 procent
Mjölk     29,0 procent
Oljor och fetter     28,1 procent
Gul lök     27,9 procent
Hårdost      27,8 procent
Färsk lax     27,7 procent
Äpplen     – 4,4 procent
Salladskål      – 5,7 procent
Gurka      – 6,6 procent
Småcitrus     – 8,6 procent
Purjolök     – 8,6 procent
Morötter     – 10,6 procent


TT
/
/
Mat